Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl upokojeni berlinski nadškof Sterzinsky

Objava: 01. 07. 2011 / 09:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl upokojeni berlinski nadškof Sterzinsky

Kardinalski zbor sedaj šteje stosedemindevetdeset članov.

Papež Benedikt XVI. je izrazil globoko žalost ob smrti upokojenega berlinskega nadškofa kardinala Georga Sterzinskega. Kot so včeraj sporočili z berlinske nadškofije, je kardinal Sterzinsky v starosti petinsedemdesetih let po dolgi in težki bolezni umrl včeraj zjutraj v Berlinu.

Kardinal Sterzinsky je bil od leta 1989 do preteklega februarja na čelu današnje berlinske nadškofije. Konec januarja je na neki berlinski kliniki preživel dve težki operaciji na želodcu. Do sredine aprila je bil na rehabilitaciji, mesec dni po zaključku pa so ga zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja ponovno prepeljali v bolnišnico.

Georg Sterzinsky se je rodil leta 1936 v vzhodnopruskem mestu Ermland. Po drugi svetovni vojni in prebegu družine je odraščal v Turingiji, leta 1960 pa je v erfurtu prejel duhovniško posvečenje. Po župniji v Jeni in položaju generalnega vikarja v Erfurtu je leta 1989 postal berlinski škof, leta 1991 pa je bil odet v kardinalski škrlat.

Ko je bila berlinska škofija leta 1994 povzdignjena v nadškofijo, je kardinal Sterzinsky prejel naziv nadškofa. 24. februarja letos je papež Benedikt XVI. sprejel njegov odstop. Odtlej berlinsko nadškofijo do imenovanja novega nadškofa vodi pomožni škof Matthias
Heinrich.

Pri Nemški škofovski konferenci je kardinal Sterzinsky vodil komisijo za zakon in družino ter podkomisijo 'Ženske v Cerkvi in družbi'. Sodeloval je tudi pri komisiji za preselitve.

S smrtjo kardinala Sterzinskega kardinalski zbor sedaj šteje stosedemindevetdeset kardinalov, od teh je stoštirinajst volilcev. Nemških kardinalov je sedem, v primeru konklava pa jih papeža lahko voli pet.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh