Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl venezuelski kardinal Jorge Liberato Urosa Savino

Za vas piše:
T. M.
Objava: 24. 09. 2021 / 18:00
Oznake: Cerkev, Koronavirus, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.09.2021 / 15:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl venezuelski kardinal Jorge Liberato Urosa Savino
Jorge Liberato Urosa Savino. FOTO: Vatican News.

Umrl venezuelski kardinal Jorge Liberato Urosa Savino

V četrtek, 23. septembra, je umrl venezuelski kardinal Jorge Liberato Urosa Savino, upokojeni nadškof Caracasa. Star je bil 79 let.

Zbolel je za koronavirusom in bil konec avgusta sprejet na oddelek za intenzivno nego mestne poliklinike. 

Urosa Savino se je rodil leta 1942 v Caracasu. V duhovnika je bil posvečen leta 1967, diplomiral in doktoriral iz teologije pa je na Papeški univerzi Gregoriana v Rimu. »Opravljal je različne službe: bil je rektor in profesor, ustanovitelj Centra za evangelizacijo, član različnih cerkvenih svetov in organizacij; bil je pomožni škof nadškofije Caracas in nadškof Valencie. Leta 2005 je postal nadškof Caracasa in leta 2006 prejel kardinalski naziv. Oktobra 2015 se je udeležil sinode o družini. Bil je tudi član sveta kardinalov,« poroča Vatikan News. 

Papež Frančišek se pokojnega kardinala spominja kot predanega pastirja, ki je dolga leta zvesto daroval svoje življenje v službi Bogu in Cerkvi.

Kardinal Savino je »bil odločen zagovornik pravic, skupnega prizadevanja za pomoč najrevnejšim ter mirnega reševanja konfliktov. Zavzemal se je za enotnost v družbi in Cerkvi. Pred nekaj dnevi je bilo objavljeno njegovo sporočilo, v katerem je izrazil ljubezen do Boga, do Cerkve in do venezuelskega ljudstva. Boga je prosil, naj blagoslovi Cerkev v Venezueli, da bo vedno enotna,« še poroča Vatikan News. 


Nalaganje
Nazaj na vrh