Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek slovaškim jezuitom: »Nekateri so želeli, da umrem«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 22. 09. 2021 / 11:28
Oznake: Papež
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.09.2021 / 11:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek slovaškim jezuitom: »Nekateri so želeli, da umrem«
Papež Frančišek je med obiskom Slovaške med 12. in 15. septembrom med drugim za zaprtimi vrati odgovarjal na vprašanja kolegov jezuitov. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek slovaškim jezuitom: »Nekateri so želeli, da umrem«

Papež Frančišek je na nedavnem zasebnem srečanju z jezuiti na Slovaškem dejal, da so določeni ljudje želeli, da bi umrl, potem ko je bil julija operiran na debelem črevesu.

Med srečanjem je eden od jezuitskih duhovnikov vprašal papeža, kako se počuti. Ta mu je odgovoril: »Še vedno živ, čeprav so nekateri hoteli, da umrem. Vem, da so se celo srečevali prelati, ki so menili, da je papeževo stanje resnejše od uradne različice. Pripravljali so se na konklave. Potrpežljivost! Hvala bogu, vse je v redu,« njegov odziv navaja portal Catholic News Agency.

Lažne govorice

Po papeževi operaciji so v spletnih medijih in na družbenih omrežjih začele krožiti lažne govorice, da bi lahko papež Frančišek kmalu odstopil, delno na podlagi drugih neutemeljenih trditev, da je papež verjetno trpel za »degenerativno« in »kronično« boleznijo. Prav tako so govorili o tem, da je Cerkev na Slovaškem glede papeža razdeljena. Eni so kritični do njegovih ravnanj, drugi ga idealizirajo. Eden od jezuitov ga je vprašal: »Kako ravnate z ljudmi, ki na vas gledajo s sumničavostjo?«

Osebno si zaslužim napade in žalitve, ker sem grešnik, a Cerkev si jih ne zasluži. To so delo hudiča. (papež Frančišek)

Ob tem je še dodal: »Včasih izgubljam potrpljenje, še posebej, če presojajo, ne da bi vstopili v pravi dialog. V tem primeru ne morem nič. Vendar grem naprej, ne da bi vstopil v njihov svet idej in domišljije. Nočem vstopiti in zato raje pridigam.«

»Nekateri pravijo, da sem komunist«

Papež je v nadaljevanju dejal, da ga nekateri obtožujejo, da ne govori o svetosti. »Pravijo, da vedno govorim o družbenih vprašanjih in da sem komunist. Kljub temu sem napisal celotno apostolsko spodbudo o svetosti, Gaudete et exsultate

Glede tradicionalne latinske maše

Papež se je dotaknil tudi omejitev pri praznovanju tradicionalne latinske maše, ki so bile sprejete 16. julija pri motu proprio Traditionis custodes.

Od zdaj naprej morajo tisti, ki želijo obhajati tradicionalno latinsko mašo, prositi za dovoljenje iz Rima, kot to nalaga biritualizem. (papež Frančišek)

Biritualizem je začasni ali stalni privilegij duhovnika, da obhaja liturgijo in deli zakramente v več kot enem obredu, kot sta latinski obred in eden od vzhodnih obredov.

Vračanje nazaj

Sveti oče je dejal tudi, da so nekateri mladi duhovniki zaprosili svojega škofa za dovoljenje za tradicionalno latinsko mašo le mesec dni po posvečenju. Pravi, da gre za »pojav, ki kaže, da se vračamo nazaj« in dodaja, da ta »ideologija vračanja nazaj« ni splošen pojav v Cerkvi, ampak je prizadel le nekatere države.

Grem naprej. Ne zato, ker bi rad začel revolucijo. Delam, kar čutim, da moram storiti. Potrebno je veliko potrpljenja, molitve in veliko dobrodelnosti. (papež Frančišek)

Nalaganje
Nazaj na vrh