Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odzivi na papežev odlok o omejevanju tradicionalnih bogoslužij

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 07. 2021 / 12:49
Oznake: Cerkev
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2021 / 14:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odzivi na papežev odlok o omejevanju tradicionalnih bogoslužij
Obhajanje svete maše po tridentinskem obredu FOTO: Vatican Media

Odzivi na papežev odlok o omejevanju tradicionalnih bogoslužij

Sveto mašo po tridentinskem obredu bo odslej mogoče obhajati le v dogovoru s krajevnim škofom.

Tako je določil papež Frančišek v novem dokumentu v obliki motu proprija z naslovom Traditionis custodes (Varuhi izročila), ki so ga minuli teden objavili v Vatikanu. Med podporniki tradicionalnih bogoslužij je Frančiškova odločitev povzročila precejšnje razburjenje. Novi dokument bo najverjetneje povzročil upad števila tradicionalnih maš, saj je dolžnost škofov vesoljne Cerkve, da sklepe bogoslužne reforme dosledno upoštevajo.

Med podporniki tradicionalnih bogoslužij je Frančiškova odločitev povzročila precejšnje razburjenje.

Kot je zapisano v prispevku na spletnem portalu Vatican News, papeža skrbi, da je v Cerkvi že preveč duhovnikov in vernikov, ki v preveliki meri podpirajo »staro« obliko rimskega obreda in ne upoštevajo sklepov drugega vatikanskega cerkvenega zbora. V povprečju je teh veliko v Franciji, kjer so škofje izrazili precejšnje pomisleke glede cerkvene edinosti in so že večkrat poročali o razhajanjih v cerkvenih občestvih. Veliko podpornikov tradicionalnega bogoslužja je tudi med duhovniki, posebej mladimi.

Ne gre izključiti možnosti, da se bo določeno število vernikov pridružilo ali vrnilo k Bratovščini sv. Pija X.

Po objavi dokumenta Traditionis custodes bo končna odločitev glede obhajanja tradicionalnih bogoslužij v rokah krajevnega škofa in podporniki tridentinskega obreda se bojijo, da bodo škofje, ki že doslej niso bili navdušeni nad tovrstnimi bogoslužji, obhajanje tradicionalnih maš sčasoma v celoti odpravili.

Pri tem ne gre izključiti možnosti, da se bo določeno število vernikov pridružilo ali vrnilo k Bratovščini sv. Pija X., ki pa ni v polnem občestvu s Katoliško cerkvijo. Ne smemo namreč pozabiti, da je papežu Benediktu XVI. z dokumentom Summorum Pontificum iz leta 2007 uspelo »vernike iz bratovščine sv. Pija znova pridobiti za edinost s krajevnimi škofi in papežem«.

Papež Frančišek je na praznik Jezusovega krsta leta 2016 daroval sveto mašo ad orientem FOTO: The Catholic Thing

Kot poroča ameriški spletni portal CNA, je po besedah Josepha Shawja, predsednika Združenja za latinsko bogoslužje v Angliji in Walesu, novi papežev dokument močno razočaral številne duhovnike in vernike. Mnogi so si namreč prizadevali, da so svojo naklonjenost tridentinskemu obredu uspešno povezovali z iskreno zvestobo in podporo cerkveni hierarhiji in svetemu očetu. Po njegovem mnenju bo predpis, da se tradicionalnih bogoslužij ne sme več obhajati v župnijskih cerkvah, na začetku precej oviral udejanjanje novega papeževega dokumenta.

Pastir je s palico ostro zamahnil po svojih ovcah

Kardinal Raymond Burke, nekdanji prefekt Apostolske signature, najvišjega cerkvenega sodišča, meni, da je besedilo dokumenta zasnovano precej ostro in usmerjeno proti podpornikom tradicionalnega bogoslužja. Kot je pojasnil pogovoru za katoliško agencijo CNA, moli, da tradicionalni verniki ne bi zapadli v malodušje, »ki ga lahko tako oster odnos nedvomno izzove«, temveč da bodo s pomočjo Božje milosti »vztrajali v svoji ljubezni do Cerkve in njenih pastirjev«.

Papež z novim odlokom tradicionalno mašo malodane pošilja v muzej.

Kardinal Gerhard Ludwig Müller je v svojem prispevku za spletni portal The Catholic Thing zapisal: »Namesto da bi cenil vonj svojih ovac, je pastir po njih ostro zamahnil s svojo palico. Zdi se preprosto krivično, da se odpravi obhajanje bogoslužij po 'starem' obredu zgolj zato, ker to privlači nekatere težavne ljudi.« Po mnenju nemškega izvedenca za bogoslužje Helmuta Hopinga pa papež z novim odlokom »tradicionalno mašo malodane pošilja v muzej«.

Nalaganje
Nazaj na vrh