Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrla ena zadnjih spremljevalk Edith Stein

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 08. 2015 / 08:49
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrla ena zadnjih spremljevalk Edith Stein

100-letna pokojna Anna Maria Knörchen je bila priča odločilnim postajam v življenju nemške redovnice.

Anna Maria Knörchen, ena izmed zadnjih spremljevalk svetnice Edith Stein, je umrla v starosti 100 let. Kot je sporočila njena hči, je zaradi odpovedi srca v večnost odšla minulo soboto v krogu svoje družine. Knörchnova je judovsko učenjakinjo in kasnejšo redovnico Steinovo (1891-1942) spoznala leta 1933 v samostanu v Kölnu, kjer je takrat kot 18-letna živela in delala kot gospodinja.



Še nekaj mesecev pred smrtjo je Knörchnova, mati dveh otrok ter babica štirih vnukov in štirih pravnukov, navdušeno poročala o prijaznosti in skromnosti znamenite filozofinje in redovnice sv. Terezije Benedikte od Križa. »Svojo posteljo je kdaj postlala tudi sama, da mi je malce olajšala delo«, se je spominjala gospa Knörchen, ki je nazadnje živela pri hčerki in zetu v bližini Kölna.

»Anni« iz Kölna je bila priča odločilnim postajam v življenju redovnice, med drugim tudi njenemu vstopu v karmeličanski red 12. oktobra 1933, slovesnemu sprejemu redovnih oblačil 15. aprila 1934 in begu pred nacisti na silvestrovo 1938, ko se je umaknila na Nizozemsko. V tamkajšnjem karmeličanskem samostanu v Echtu so Steinovo skupaj z njeno sestro Roso prijeli gestapovci in jo 9. avgusta umorili v koncentracijskem taborišču Auschwitz. Anna Maria Knörchen se je 1. maja 1987 v Kölnu osebno udeležila beatifikacije Edith Stein, 11. oktobra 1998 v Rimu pa njene kanonizacije.

Po navedbah postulatorja v postopku za beatifikacijo in kanonizacijo Steinove v kölnski nadškofiji, prelata Helmuta Molla, je bila Anna Maria Knörchen ena izmed zadnjih prič življenjske poti Edith Stein.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh