Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrla ilustratorka Paola Bertolini Grudina

Za vas piše:
K. C.
Objava: 06. 11. 2019 / 08:34
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2019 / 09:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrla ilustratorka Paola Bertolini Grudina

V Gorici v Italiji je v 56. letu umrla ilustratorka Paola Bertolini Grudina.
V Gorici v Italiji je v 56. letu umrla ilustratorka Paola Bertolini Grudina, ki je svoje ilustracije objavljala tudi v reviji Mavrica in knjigah založbe Družina. Bila je hči Walterja Bertolinija, lastnika zgodovinskega supermarketa Mossa, in Irene Vetrih ter mati petih otrok in babica dvema vnukoma.

S svojimi prvimi risbami se je v knjigi predstavila v slovenski založbi Goriški Mohorjevi družbi. Sledile so številne druge knjige, ki so jih izdali različni založniki v številnih jezikih.

Zaradi posebnosti njenih ilustracij je pritegnila zanimanje in pozornost številnih založnikov. Njene knjige so bile objavljene na vseh celinah in prevedene v različne jezike.

Med drugim je ilustrirala knjige založbe Družina Iščemo vrednote, Zdrava, Marija! in Zmagovalec. Oblikovala je tudi logotip za Bralne mišice.

Leta 2008 je na izboru najboljše ilustrirane knjige z versko vsebino v ZDA in Kanadi, ki jo je promoviralo katoliško tiskovno združenje Severne Amerike, zasedla drugo mesto.

Ilustratorka svetopisemskih zgodb

Ilustracije je objavljala v knjigah za otroke s svetopisemsko tematiko, otroških revijah v slovenskem jeziku, naslikala je tudi svet pravljic, zgodb in pesmi za angleško založbo s svetopisemsko vsebino.

Njene zgodbe govorijo o resničnem in lepem in hkrati vsebujejo dragocene nauke o hoji po poti dobrote in solidarnosti. Spretna roka Paole, polna opisne sladkosti, je otrokom prenesla svežino njihovih nasmehov.

Pri projektih je sodelovala tudi s svojim možem Walterjem Grudino, ilustratorjem in karikaturistom, pa tudi strokovnjakom za grafično oblikovanje. V slovenskih srednjih in mestnih srednjih šolah je bil dolgo cenjen kot učitelj verouka.



Paola Bertolini Grudina je bila dejavna v svoji župniji v župnijskem svetu, družinskih skupinah in drugih srečanjih, organiziranih v škofijskem okviru. Kot so zapisali pri italijanskem časopisu Il Puiccolo, je italijanska in slovenska goriška skupnost s smrtjo Paole Bertolini Grudina izgubila veliko osebnost, ki ji je s skromnostjo in vedrino prinašala modrost in vrednote, ki so jih živeli in bili priča z redko moralno strogostjo in globokim deljenjem vere. Paolo lahko upravičeno imenujemo kot resničnega in pristnega "božjega umetnika".

Povzeto po Il Piccolo.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh