Zapri
Iskanje

Umrla ilustratorka Paola Bertolini Grudina

Za vas piše:
K. C.
Objava: 06. 11. 2019 / 08:34
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2019 / 09:36
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Umrla ilustratorka Paola Bertolini Grudina

V Gorici v Italiji je v 56. letu umrla ilustratorka Paola Bertolini Grudina.
V Gorici v Italiji je v 56. letu umrla ilustratorka Paola Bertolini Grudina, ki je svoje ilustracije objavljala tudi v reviji Mavrica in knjigah založbe Družina. Bila je hči Walterja Bertolinija, lastnika zgodovinskega supermarketa Mossa, in Irene Vetrih ter mati petih otrok in babica dvema vnukoma.

S svojimi prvimi risbami se je v knjigi predstavila v slovenski založbi Goriški Mohorjevi družbi. Sledile so številne druge knjige, ki so jih izdali različni založniki v številnih jezikih.

Zaradi posebnosti njenih ilustracij je pritegnila zanimanje in pozornost številnih založnikov. Njene knjige so bile objavljene na vseh celinah in prevedene v različne jezike.

Med drugim je ilustrirala knjige založbe Družina Iščemo vrednote, Zdrava, Marija! in Zmagovalec. Oblikovala je tudi logotip za Bralne mišice.

Leta 2008 je na izboru najboljše ilustrirane knjige z versko vsebino v ZDA in Kanadi, ki jo je promoviralo katoliško tiskovno združenje Severne Amerike, zasedla drugo mesto.

Ilustratorka svetopisemskih zgodb

Ilustracije je objavljala v knjigah za otroke s svetopisemsko tematiko, otroških revijah v slovenskem jeziku, naslikala je tudi svet pravljic, zgodb in pesmi za angleško založbo s svetopisemsko vsebino.

Njene zgodbe govorijo o resničnem in lepem in hkrati vsebujejo dragocene nauke o hoji po poti dobrote in solidarnosti. Spretna roka Paole, polna opisne sladkosti, je otrokom prenesla svežino njihovih nasmehov.

Pri projektih je sodelovala tudi s svojim možem Walterjem Grudino, ilustratorjem in karikaturistom, pa tudi strokovnjakom za grafično oblikovanje. V slovenskih srednjih in mestnih srednjih šolah je bil dolgo cenjen kot učitelj verouka.Paola Bertolini Grudina je bila dejavna v svoji župniji v župnijskem svetu, družinskih skupinah in drugih srečanjih, organiziranih v škofijskem okviru. Kot so zapisali pri italijanskem časopisu Il Puiccolo, je italijanska in slovenska goriška skupnost s smrtjo Paole Bertolini Grudina izgubila veliko osebnost, ki ji je s skromnostjo in vedrino prinašala modrost in vrednote, ki so jih živeli in bili priča z redko moralno strogostjo in globokim deljenjem vere. Paolo lahko upravičeno imenujemo kot resničnega in pristnega "božjega umetnika".

Povzeto po Il Piccolo.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh