Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrla je s. Darinka Bajec (1924 –2017)

Za vas piše:
K. H.
Objava: 20. 01. 2017 / 12:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrla je s. Darinka Bajec (1924 –2017)

Umrla je s. Darinka Bajec (1924 –2017)

Šolska sestra je z mozaiki opremila pročelje brezjanske bazilike.

V 93. letu starosti je v sredo, 18. januarja, umrla šolska sestra Darinka Bajec. Rodila se je 28. maja 1924 v Skriljah, župnija Kamnje na Vipavskem. V Ljubljani je končala gimnazijo (1944) in že med drugo svetovno vojno vstopila v skupnost Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja. Po vojni je bila – kot vsem drugim redovnicam – tudi šolskim sestram prepovedana skoraj vsakršna dejavnost, kar jo je, kot je povedala za Družino ob svoji 90-letnici, »po božji previdnosti pripeljalo do študija«. Kot redovnica je bila po končani šoli za umetno obrt v Ljubljani sprejeta na Akademijo uporabnih umetnosti v Beogradu, kjer je leta 1956 pri prof. Tabakoviću v razredu za keramiko diplomirala. Članstvo v Društvu uporabnih umetnikov v Beogradu in kasneje še v Društvu oblikovalcev Slovenije ji je odprlo možnosti za študijska potovanja v Italijo, Francijo, Nemčijo; njeni keramični in drugi izdelki so na razstavah poželi številna mednarodna priznanja in nagrade.

Kot restavratorka je delala v Mestnem muzeju Ljubljana in 1961 postala članica Društva likovnih oblikovalcev Slovenije. Poleg keramike je po načrtih Ivana Vurnika izdelovala mozaike. Leta 1973 je postala članica Akademije Tommaso Capanella. Med drugim so njeni izdelki na cerkvenih pročeljih v Cerkljah in na Brezjah. Izdelala je mozaike za nagrobnike na ljubljanskih Žalah, Repnjah, Radovljici in Begunjah. Za škofijsko kapelo v Kopru je napravila Križev pot v reliefu iz žgane gline.

Leta 1982 sta se s tri leta starejšo rodno s. Pavlo, priznano glasbenico, preselili v domačo hišo v Skriljah na Vipavskem. V nobeni od redovnih hiš namreč niso imeli primernega prostora za nujno potreben atelje za ustvarjanje. Modrost predstojnice je odločila, naj sestri Bajec delata to, za kar sta se kot redovnici šolali: likovno in glasbeno ustvarjata. »Dogovorili smo se, da dokler bova lahko ustvarjali, bova živeli v Skriljah, ko ne bova zmogli več, pa se vrneva v skupnost,« sta pred leti povedali redovnici za Družino.

Iz Vipavske doline sta se v sestrsko skupnost, redovno hišo na Brezjah, preselili lani poleti. S. Darinka se je k Stvarniku poslovila v sredo, 18. januarja v jutranjih urah v jeseniški bolnišnici. V soboto, 21. januarja, ob 12. uri bodo pokojno sestro Darinko pripeljali v brezjansko baziliko, ob 14. uri bo maša in po njej pogreb.

Gospod ji daj večni mir in pokoj!

Več o s. Darinki si lahko preberete v članku Redovnici in umetnici.




Pročelje brezjanske bazilike je po načrtih arhitekta Vurnika opremila z mozaiki.




Po načrtih arhitekta Vurnika je z mozaiki opremila tudi Marijino kapelo v atriju frančiškanskega samostana na Brezjah.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh