Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Unicef: več deset tisoč otrok v pokrajini Tigre ogroženih zaradi lakote

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 07. 2021 / 16:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2021 / 16:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Unicef: več deset tisoč otrok v pokrajini Tigre ogroženih zaradi lakote
V zasilnem begunskem taborišču za pregnane v kraju Mekelle, pokrajina Tigre FOTO: Vatican Media

Unicef: več deset tisoč otrok v pokrajini Tigre ogroženih zaradi lakote

140.000 otrok v Etiopiji živi v hudem pomanjkanju, Unicef kritično o omejitvah svobode gibanja za humanitarne delavce.

Na konfliktnem območju Tigre v Etiopiji je po navedbah Unicefa več deset tisoč otrok ogroženih zaradi lakote, poroča avstrijski Kathpress. Zdravstveno in prehransko stanje deklic in dečkov v tej državi se od začetka spora pred osmimi meseci nenehno slabša, opozarjajo pri Združenih narodih. Spomladi se je število življenjsko ogroženih in podhranjenih otrok, ki so iskali pomoč ustanov pod okriljem Unicefa, povečalo za štirikrat.

Kot so pojasnili pri omenjeni organizaciji, po njihovih ocenah okoli 140.000 otrok živi v hudi stiski in pomanjkanju, tudi če ti podatki še niso bili javno oznanjeni. Najmanj 33.000 otrok na nedostopnih območjih je tako močno podhranjenih, da jim grozi smrt, če ne bodo deležni takojšnje pomoči. Mobilne prehranske in zdravstvene enote nujno potrebujejo dostop do vseh ogroženih območij.

To krizo so povzročili ljudje

»To je kriza, ki so jo povzročili ljudje. Ti otroci in trpeči ljudje ne morejo čakati, da bo uradno razglašena lakota v državi,« je pojasnil predstavnik Unicefa: »Premirje, ki je bilo razglašeno pred nekaj dnevi, je treba nujno izkoristiti za oskrbo civilnega prebivalstva v naslednjih mesecih.«

Unicef poudarja, da so pomembne infrastrukture, kot so mostovi, ulice, bolnišnice in naprave za oskrbo z vodo porušene ali oropane. Mnoge družine poročajo o nasilju in strahu ter izgubi svojcev. Svoboda gibanja in varnost humanitarnih delavcev sta močno omejeni. Junija ljudje zaradi številnih spopadov niso mogli izkoristiti osrednjega obdobja za nove posevke.

Pokrajina Tigre je že od novembra lani odrezana od sveta

Unicef zahteva zagotovitev neomejene oskrbe z živili, zdravili in drugimi nujnimi življenjskimi potrebščinami. Poleg tega je treba znova vzpostaviti dostop do interneta, telefona in drugih satelitskih povezav ter električnega omrežja za humanitarne organizacije, predvsem pa odpreti ceste in zračni prostor za humanitarno pomoč.

Novembra 2020 so etiopske vladne čete začele ofenzivo proti ljudski osvobodilni fronti TPLF v pokrajini Tigre. V spopadih so udeleženi tudi vojaki iz sosednje Eritreje, ki podpira etiopsko vojsko. V obdobju spopadov s tega območja vedno znova prihajajo poročila o pokolih civilistov in drugih grozljivih dejanjih v tej etiopski pokrajini, ki ostaja odrezana od sveta.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh