Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Univerza Al-Azhar si želi ponovnega dialoga z Vatikanom

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 11. 06. 2013 / 05:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Univerza Al-Azhar si želi ponovnega dialoga z Vatikanom

Kairski diplomat Gawad dejanje papeža Frančiška, ki je na veliki četrtek umil noge tudi mlademu muslimanskemu zaporniku, ocenjuje kot 'zelo, zelo visoko cenjeno gesto'.

Egiptovska univerza Al-Azhar želi ponovno vzpostaviti dialog z Vatikano, ki ga je prekinila leta 2011. Z izvolitvijo papeža Frančiška je nastopil nov položaj, je v pogovoru za italijanski časnik 'Il Messagero' pojasnil diplomatski svetovalec najpomembnejše sunitske izobraževalne ustanove, Mahmud Abdel Gawad. »Imeli smo težave z nekdanjim papežem, ne z Vatikanom. Zdaj so vrata univerze Al-Azhar ponovno odprta.«

Kairska univerza je dialog z Vatikanom prekinila v začetku leta 2011, potem ko je tedanji papež Benedikt XVI. izrazil zahtevo po večji zaščiti za koptsko manjšino po hudem napadu na neko koptsko cerkev. To je univerza Al-Azhar razumela kot vmešavanje v notranje zadeve njihove islamske države.

Muslimani zdaj čakajo na znamenje papeža Frančiška, je dejal Abdel Gawad: »Če nekdo v svojem nagovoru pove, da je islam religija miru, da muslimani ne iščejo ne vojne ne nasilja, bi bil to že napredek.« Priložnost za to ponuja bližajoči se islamski postni mesec ramadan, ob katerem papež po izročilu napiše poslanico vsem pripadnikom islamske vere. Egiptovski diplomat obenem kot 'zelo, zelo visoko cenjeno gesto' označuje dejanje papeža Frančiška, ki je na veliki četrtek umil noge tudi mlademu muslimanskemu zaporniku.

Veliki imam univerze Al-Azhar, Ahmed al-Tayyeb, je papežu poslal voščila ob nastopu njegovega položaja marca letos. V svojem zapisu je cerkvenemu poglavarju ponudil 'polno sodelovanje in naklonjenost', da bi tako 'zagotovila upoštevanje skupnih vrednot ter zaključila kulturo sovraštva in neenakosti'.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh