Zapri
Iskanje

Jakob Praznik: V družbi poskušam nekaj premakniti

Za vas piše:
Ana Knez
Objava: 30. 09. 2022 / 15:53
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2022 / 16:53
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Jakob Praznik: V družbi poskušam nekaj premakniti

Jakob Praznik: V družbi poskušam nekaj premakniti
Utrinka iz pohoda v Zagrebu. FOTO: Osebni arhiv
Jakob Praznik, devetnajstletnik iz Žirov, je član mladinske sekcije Pohoda za življenje. Z njim smo se pogovarjali se o tem, kaj ga žene k delovanju, kakšna je vloga mladih pri pohodu in kako gleda na ozaveščenost mladih o vsebinah gibanja za življenje.

Letošnji Pohod za življenje z naslovom Enakopravnost se začne pred rojstvom bo v soboto, 1. oktobra, v Ljubljani.

Zakaj si se pridružil Pohodu za življenje? Kaj te žene k sodelovanju?

Tematika splava in podobnih družbenih problemov se mi je od nekdaj zdela zelo zanimiva in rad sem se udeleževal debat o tem. Potem se mi je ponudila priložnost, da bi lahko sodeloval pri Pohodu za življenje, in sem se pridružil. Hkrati pa sem čutil tudi dolžnost, da se kot mlad človek na svoj način vključim v družbeno dogajanje in poskušam vsaj malo spremeniti svet na bolje.

Jakob Praznik. FOTO: Osebni arhiv

Kaj pro-life pomeni tebi?

Kot že prevod pove, je pro-life gibanje za življenje. Osredotočamo se na to, da poskušamo na vseh področjih delovati v prid življenju. Predvsem gre tu za vprašanje splava, med pro-life teme pa spada tudi evtanazija. S svojimi aktivnostmi in akcijami skušamo širšo družbo ozavestiti, jo spodbuditi in obvestiti, da mi delujemo za življenje in naj bodo tudi oni za življenje. Osebno mi pro-life pomeni veliko. Zdi se mi, da je to zelo pomembno področje, na katerem lahko sodelujem in pomagam pri zaščiti pravic nerojenih otrok. S tem poskušam v družbi nekaj premakniti.

S svojimi aktivnostmi in akcijami skušamo širšo družbo ozavestiti, jo spodbuditi in obvestiti, da mi delujemo za življenje in naj bodo tudi oni za življenje.

Pri Pohodu za življenje deluje tudi mladinska sekcija. S čim se ukvarjate?

Mladinska sekcija, oz. kot se sami radi imenujemo, Mladi za življenje, je mladinska skupina, sestavljena iz mladih z različnih koncev Slovenije. Stari smo od sedemnajst do šestindvajset let in s svojo mladostno energijo in idejami krepimo celotno koordinacijo Pohoda za življenje. Hkrati pa imamo tudi lastne projekte in akcije. Na Stični mladih smo imeli svojo delavnico in smo bili zares zadovoljni z izvedbo in obiskom, letos smo naredili majice in puloverje, sodelujemo v debatah in se izobražujemo na pro-life področju.

Nosilci letošnjega pohoda bodo v veliki meri mladi. Kako je prišlo do tega, kaj to pomeni?

To pomeni, da bo mladinska sekcija sodelovala pri pohodu tudi v vidnejših vlogah. Dva člana bosta napovedovala celoten dogodek in različne goste. Naša dekleta bodo hodila v prvih vrstah in nosila prvi transparent. Nekateri mladi bomo sodelovali tudi s kratkim pričevanjem. Pa še veliko drugih nalog je, vsak član mladinske skupine bo na nek način sodeloval. Pričakujemo, da bomo v prihodnjih letih dobivali vedno več odgovornosti, kar je razumljivo, saj bomo projekt čez nekaj let verjetno tudi prevzeli. Trenutno pa gre za sodelovanje in pomoč.

Mladi in družine pričujejo za življenje. FOTO: Osebni arhiv

Pričakujete provokacije? Kako se spopadate s tem?

Pripravljamo se nanje. Vsako leto kdo protestira in tudi letos verjetno ne bo nič drugače. Imamo redarsko službo, ki je namenjena temu, da varuje udeležence pohoda, hkrati pa je dogodek prijavljen tudi na policijo in njihova naloga je, da provokatorje odstrani, nas pa ščiti. Mi se z njimi ne bomo ubadali preveč. Bolj važno je, kako bomo mi z barvami, plesom, petjem in veseljem sporočali svetu pomembno sporočilo, da se borimo za nerojene otroke.

Pred kratkim ste bili v Zagrebu na hrvaškem Pohodu za življenje. Kakšen je utrip gibanja tam?

Ta izkušnja je bila nekaj posebnega. Zjutraj smo se z avtobusom odpeljali v Zagreb, kjer so nas res lepo sprejeli. Počutili smo se, kot da smo del njih. Hodili smo s svojimi zastavami, ljudje so nam ploskali in mediji so nas stalno prosili za izjave. Tam je bilo zbranih okrog 15.000 ljudi in vzdušje je bilo čudovito. Domov smo se vrnili čisto navdušeni. Ta izkušnja nam je dala veliko zagona za nadaljnje delo.

Splav in podobne teme so še vedno tabu. S pohodom naredimo veliko, da bi postale te teme bolj dostopne.

Si opazil kakšne razlike z dogajanjem pri nas?

Na Hrvaškem se pozna, da ima njihovo gibanje Hod za život, kot ga imenujejo, že daljšo tradicijo. Zdi se mi tudi, da tam ni strahu pred javnim udejstvovanjem. Na pohodu je bilo ogromno mladih, predvsem pa družin, ki jih ni bilo sram biti tam, se veselili in se skupaj zavzemati za nerojene otroke. V Sloveniji to gibanje še nima dolgoletne tradicije. Številni so malo skeptični do tega, kar počnemo, in se ne upajo pridružiti dogajanju. Morda ne bomo še takoj dosegli takega nivoja, kot je na Hrvaškem, se pa stanje ves čas izboljšuje. Prepričan sem, da bo tako tudi letos.

Se ti zdi, da mladi o teh temah sploh še razmišljajo? Ali se o tem v družbi govori dovolj?

Občutek imam, da mladi o tem razmišljajo veliko in so jim te teme zanimive. Ravnokar smo primer tega doživeli na Stični mladih. Nismo pričakovali tako velike udeležbe na delavnici, vse nas je presenetilo, da smo imeli več kot sto obiskovalcev. Tudi v mojem domačem okolju se velikokrat z vrstniki pogovarjamo o tem. V družbi pa se o tem ne govori dovolj. Splav in podobne teme so še vedno tabu. S pohodom naredimo veliko, da bi postale te teme bolj dostopne. Poskušamo doseči, da se naš glas sliši v javnosti, o tem se začne govoriti, tudi mediji poročajo o dogodku. Mislim, da je že letos stanje veliko boljše kot pred tremi, štirimi leti. S takimi akcijami, ki spodbujajo diskurz, lahko veliko dosežemo.

Kaj bi rad sporočil mladim bralcem?

Naj imajo radi življenje in se zanj odločajo, naj bodo veseli. Naj si upajo v vseh situacijah izbirati življenje.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close