Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Upam, da se jim bom kmalu pridružil«: sožalje Benedikta XVI. ob smrti prijatelja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 10. 2021 / 09:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2023 / 06:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Upam, da se jim bom kmalu pridružil«: sožalje Benedikta XVI. ob smrti prijatelja
Benedikt XVI. je cistercijana p. Gerharda Winklerja označil za enega svojih najbližjih prijateljev FOTO: Vatican Media

»Upam, da se jim bom kmalu pridružil«: sožalje Benedikta XVI. ob smrti prijatelja

Upokojeni papež Benedikt XVI. je v sožalju ob smrti cistercijanskega duhovnika izrazil veselje, da se bo lahko kmalu pridružil svojim prijateljem v nebesih.

V sožalnem pismu z dne 2. oktobra, ki ga je objavila avstrijska opatija Wilhering, je 94-letni upokojeni papež zapisal, kako se ga je smrt p. Gerharda Winklerja globoko dotaknila, poroča nemška različica katoliške spletne strani CNA.

»Vest o smrti prof. Gerharda Winklerja O. Cist., ki ste mi jo posredovali, se me je globoko dotaknila,« je zapisal Benedikt XVI. (2005-2013). »Izmed vseh kolegov in prijateljev mi je bil najbližji. Njegova dobra volja in globoka vera sta me vedno neizmerno privlačili. Zdaj je odšel na drugi svet, kjer, tako sem prepričan, so ga že pričakali številni prijatelji. Upam, da se jim bom lahko kmalu pridružil.«

Izmed vseh kolegov in prijateljev mi je bil najbližji. Njegova dobra volja in globoka vera sta me vedno neizmerno privlačili.

Bernhard Winkler se je rodil leta 1931 v Wilheringu v Zgornji Avstriji, v bližini Linza. Leta 1951 je vstopil v cistercijanski samostan in prevzel ime Gerhard. Mašniško posvečenje je prejel 29. junija 1955 v Linzu.

Po opravljenem doktoratu iz teologije na dunajski univerzi leta 1956 je poučeval nemščino in angleščino. Magisterij iz angleškega jezika je opravil na univerzi Naše Gospe v Indiani v Združenih državah Amerike. Leta 1969 je začel akademsko kariero v Nemčiji, kot predavatelj v Bochumu in Freiburgu.

Tesno je sodeloval z Josephom Ratzingerjem, poznejšim papežem Benediktom XVI., na univerzi v Regensburgu, kjer je v letih med 1974 in 1983 predaval srednjeveško in sodobno cerkveno zgodovino.

P. Gerhard in Benedikt XVI. sta se spoznala na univerzi v Regensburgu.

Ratzinger se je univerzi v Regensburgu pridružil leta 1969 kot profesor za dogmatično teologijo in zgodovino cerkvenega nauka. Do leta 1977 je opravljal funkcijo podpredsednika univerze, nato pa je bil imenovan za nadškofa v Münchnu in Freisingu.

Winkler je bil od leta 1983 do upokojitve leta 1999 profesor za cerkveno zgodovino na univerzi v Salzburgu. Od leta 2018 naprej je bival v domu za ostarele duhovnike, ki ga upravljajo redovnice v Linzu.

»Medtem pa,« je Benedikt XVI. sklenil svoje sožalno pismo, »sem z njim in s celotnim samostanskim občestvom v Wilheringu povezan v molitvi.«

Nalaganje
Nazaj na vrh