Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Upanje v Siriji je umrlo«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 09. 2022 / 12:36
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.09.2022 / 13:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Upanje v Siriji je umrlo«
Sirska begunka pred svojim šotorom. FOTO: Vatican Media

»Upanje v Siriji je umrlo«

Papežev veleposlanik v Siriji, kardinal Mario Zenari, opozarja na katastrofalne humanitarne razmere v Siriji.

V državi ni kruha, ni vode, ni elektrike, ni hiš, ni mladih, je kardinal Zenari dejal na včerajšnji tiskovni konferenci v Rimu. Ljudje nimajo nobenega glasu, upanje je umrlo, je kardinal opisal razmere v državi, ki jo že več kot desetletje pretresajo vojna in različne krize.

Vsako svetovno krizo ljudje v Siriji še bolj opazijo in občutijo.

Pred dnevi je bilo več bombnih napadov na letališčih in avtocestah, je kardinalove besede dopolnil frančiškan p. Fadi Azar iz Latakije. Vojna še zdaleč ni končana. Po navedbah medijev je Izrael v sredo z raketami obstreljeval letališče v Alepu in bližnja skladišča. Sumijo, da so bile v skladiščih shranjene iranske rakete. P. Fadi vsak dan vidi ljudi, ki zapuščajo državo. Vsako svetovno krizo ljudje v Siriji še bolj opazijo in občutijo, revščina je resnično zelo velika, je pojasnil nuncij Zenari.

Tiskovna konferenca v Rimu. FOTO: Vatican Media

Agencija Združenih narodov OCHA za usklajevanje človekoljubne pomoči ocenjuje, da humanitarne razmere v Siriji prizadenejo približno 14,6 milijona ljudi, kar je za 1,2 milijona več kot leta 2021. Vojna in njene dolgoročne posledice, kot sta obsežno uničenje civilne infrastrukture in gospodarsko nazadovanje, so se še poslabšale zaradi koronaepidemije in svetovne gospodarske krize. Okoli 80 odstotkov prebivalcev Sirije naj bi živelo pod pragom revščine in skoraj 11,5 milijona ljudi, od tega 40 odstotkov otrok, nima ustrezne zdravstvene oskrbe.

Ljudje, ki si ne morejo privoščiti zdravljenja, so v treh »odprtih bolnišnicah« deležni brezplačne obravnave.

Kardinal Zenari in p. Azar od leta 2017 sodelujeta pri projektu »Odprte bolnišnice« v Siriji. Ljudje, ki si ne morejo privoščiti zdravljenja, so v treh bolnišnicah deležni brezplačne obravnave. Dve od teh klinik sta v Damasku, ena pa v Alepu. Zdravstveno svetovanje, diagnostični pregledi in izdajanje zdravil so na voljo še na štirih točkah v Siriji.

Uničenje v sirskih mestih. FOTO: Vatican Media

V zadnjih petih letih je bilo pomoči potrebnim ljudem v Siriji zagotovljenih več kot 80.000 brezplačnih zdravljenj, poroča spletni portal Vatican News. S proračunom v višini 17 milijonov evrov naj bi projekt do leta 2024 zagotovil zdravstveno oskrbo približno 140.000 ljudem v Siriji.

Zdravimo telesa in spodbujamo skupnost.

Kot je še pojasnil nuncij Zenari, so zdravstvene oskrbe deležni vsi pomoči potrebni, ne glede na veroizpoved. Čeprav so kristjani z dvema odstotkoma v manjšini, so zelo dejavni in odprti. Ljudje prihajajo k njim, tudi če ne poznajo križev in cerkva. »Zdravimo telesa in spodbujamo skupnost,« je v izjavi za javnost poudaril kardinal Zenari.

Nalaganje
Nazaj na vrh