Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Upokojeni škofje pričeli s peticijo za reformni cerkveni zbor

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 06. 06. 2013 / 08:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Upokojeni škofje pričeli s peticijo za reformni cerkveni zbor

Pobuda avstralskih škofov: »Probleme bomo lahko rešili le s pomočjo koncila, ki se ga bodo udeležili tudi katoliški laiki.«

Trije upokojeni avstralski škofje s peticijo na svetovnem spletu zahtevajo novi vesoljni cerkveni zbor, na katerem bi razpravljali predvsem o spolni zlorabi otrok v katoliški Cerkvi. Različne komisije sicer lahko ugotavljajo vzroke za primere pedofilije in razčlenjujejo pomankljivosti pri obravnavi tovrstnih primerov, ne morejo pa vpeljati potrebnih reform za učinkovito preprečevanje tega pojava, pobudo po navedbah nemške katoliške agencije KNA utemeljuje nekdanji pomožni škof v Sydneyu, 75-letni Geoffrey Robinson. Robinsona pri pobudi podpirata upokojeni pomožni škof iz Canberre, 71-letni Patrick Power, in prav tako nekdanji škof iz Toowoombe, 69-letni William Morris.

Robinson je že leta 2002 pozval tedanjega papeža Janeza Pavla II. (1978-2005), naj po vsem svetu sproži preiskavo glede spolnih zlorab v katoliški Cerkvi. Leta 2004 je s 66 leti zaprosil za predčasno upokojitev s položaja pomožnega škofa. V pojasnilu svojega poziva za peticijo je Robinson zapisal, da je probleme Cerkve mogoče rešiti le s pomočjo koncila, ki se ga bodo udeležili tudi katoliški laiki. Skupne želje po reformah vsebujejo zahteve po večji vpletenosti neposvečenih oseb v Cerkvi, predvsem žensk, pa zahteve po odprtosti pri obravnavi različnih škandalov, večji udeležbi pri vodenju Cerkve in novi osredotočenosti na 'osebo in poslanstvo Jezusa Kristusa, ne pa na avtoriteto, zakone, pokorščino ter teološko usklajenost in prilagodljivost'.

Robinson je cerkvei hierarhiji že večkrat v različnih publikacijah in izjavah očital 'molčečnost' v primeru nepravilnosti. Podobno je pomožni škof Power Vatikan označil, da je povsem 'nezmožen prisluhniti'. Tako Power kot tudi Morris sta v preteklosti izrazila zahtevo po odločni in učinkoviti odprti razpravi glede zavezanosti celibatu s strani duhovnikov in večji udeležbi laikov v delovanju katoliške Cerkve.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh