Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Uporaba jedrskega orožja? Prelomna točka bi bil lahko Herson

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 13. 10. 2022 / 11:49
Oznake: Nemiri, Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.10.2022 / 12:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Uporaba jedrskega orožja? Prelomna točka bi bil lahko Herson
Na papirju ima Rusija 2.000.000 rezervistov, vendar je, glede na do sedaj videno, resnično vprašanje, ali jih je sploh sposobna vpoklicati, primerno usposobiti in opremiti. FOTO: Reuters

Uporaba jedrskega orožja? Prelomna točka bi bil lahko Herson

Kako se razvija spopad med Rusijo in Ukrajino in do česa lahko pripelje eskalacija vojne, osvetljuje dr. Jelena Juvan s katedre za obramboslovje FDV.

Kje so razlogi za ukrajinske vojaške uspehe?

Razloge za ukrajinske uspehe v zadnjem mesecu je mogoče najti v izjemni finančni pomoči zahodnih držav, ki je je bila Ukrajina deležna tako v denarju, še bolj pa v vojaški opremi in sodobnejših oborožitvenih sistemih. To je tisto, kar je po mojem mnenju naredilo ukrajinsko vojsko za enakovrednega nasprotnika ruski vojski (pod pogojem, da vse ostane znotraj okvirjev konvencionalnega vojaškega spopada). Skupaj z zadnjo ameriško pomočjo v vrednosti 625 milijonov ameriških dolarjev, ki je bila sprejeta pred nekaj dnevi, so ZDA do sedaj Ukrajini namenile pomoč v vrednosti 18,5 milijarde dolarjev. EU je do sedaj namenila 2,5 milijarde evrov. Tudi nemška vojaška pomoč Ukrajini je izjemna. Poleg tega pa se je pokazalo tudi to, da ruska vojaška sila ni takšna velesila, kot smo vsi mislili. Že od samega začetka se Rusija sooča s številnimi nepričakovanimi težavami, logistika, zastarela in slabo vzdrževana oprema, nemotivirani vojaki, težave s poveljevanjem … Ravno tako je bilo v prvih mesecih aktualno vprašanje, zakaj se v to vojno bolj aktivno ne vključi rusko vojaško letalstvo, kot se je ob ruskem vojaškem posredovanju v Siriji.

Glede na poročila o izjemno slabi opremljenosti mobiliziranih vojakov, ki jim primanjkuje celo osnovnih higienskih in medicinskih potrebščin, kaj šele vojaške opreme, je vprašanje, koliko so »nove mobilizirane sile« sploh sposobne delovati na bojišču, kaj šele spremeniti izid vojskovanja.

Obstaja realna možnost uporabe jedrskega orožja?

Zdi se, da je možnost uporabe taktičnega jedrskega orožja z vsakim dnevom večja, sploh glede na zadnje uspehe ukrajinske vojske. Po nekaterih virih naj bi bil točka preloma padec mesta Herson oz. povrnitev nadzora nad tem mestom od ukrajinske vojske, zaradi katerega bi se predsednik Putin lahko odločil za uporabo jedrskega orožja. Herson je bilo prvo večje ukrajinsko mesto, ki so ga ruske sile zavzele med ofenzivo na jugu Ukrajine.

Dr. Jelena Juvan, katedra za obramboslovje FDV. FOTO: osebni arhiv

Lahko situacijo spremeni ruska mobilizacija?

Glede na poročila o izjemno slabi opremljenosti mobiliziranih vojakov, ki jim primanjkuje celo osnovnih higienskih in medicinskih potrebščin, kaj šele vojaške opreme, je vprašanje, koliko so »nove mobilizirane sile« sploh sposobne delovati na bojišču, kaj šele spremeniti izid vojskovanja. Vprašanje je tudi, koliko so sploh usposobljeni za boj in kdaj nazadnje so bili deležni vojaških vaj. Na papirju ima Rusija 2.000.000 rezervistov, vendar je, glede na do sedaj videno, resnično vprašanje, ali jih je sploh sposobna vpoklicati, primerno usposobiti in opremiti.

Zdi se, da je možnost uporabe taktičnega jedrskega orožja z vsakim dnevom večja, sploh glede na zadnje uspehe ukrajinske vojske.

Kakšen je lahko odgovor ZDA in zavezništva NATO?

Odgovor ZDA in zavezništva je nekaj, česar si nihče od nas ne želi, kajti to bi pomenilo globalni vojaški spopad. Vsekakor zveza NATO od začetka vojne v Ukrajini spremlja situacijo, dviguje pripravljenost in prisotnost svojih sil v neposredni ukrajinski soseščini, pri tem pa pazi, da ne sprovocira odgovora Rusije, ki bi zahteval aktivacijo 5. člena Washingtonskega sporazuma. Vendar je nekje tudi meja, do katere so zahodne države še pripravljene spremljati dogajanje v Ukrajini brez aktivne vključitve lastnih oboroženih sil, in ta meja je najverjetneje uporaba taktičnega jedrskega orožja. Tudi ameriški predsednik Biden je dal jasno vedeti, kdaj bodo ZDA odgovorile. Seveda imata tako NATO kot ZDA in druge države strategije in normativne dokumente, ki jasno določajo, kdaj določena država uporabi svoje oborožene sile. To je jasno, bolj gre za ugibanje, ali bi ob morebitni uporabi taktičnega jedrskega orožja v Ukrajini ZDA odgovorile z jedrskim orožjem in s tem tvegale jedrsko vojno. Ne pozabimo pa, da imamo več držav, ki imajo ravno tako jedrsko orožje, npr. Kitajska, v Evropi pa sta to Velika Britanija in Francija.

Nalaganje
Nazaj na vrh