Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Upoštevajmo kodeks proti raku

Za vas piše:
K. C.
Objava: 03. 03. 2015 / 10:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Upoštevajmo kodeks proti raku

Zveza slovenskih društev za boj proti raku poziva k upoštevanju 12 priporočil evropskega kodeksa proti raku.

Zdrav način življenja lahko prepreči rakavo obolenje. Foto: Tatjana Splichal

Zveza slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z onkološkim inštitutom ob letošnjem tednu boja proti raku poziva k upoštevanju 12 priporočil evropskega kodeksa proti raku, s katerimi bi lahko preprečili tretjino vseh pojavitev te bolezni. Onkološki inštitut ob tem opozarja na pomanjkanje kadra in prostorsko stisko ob hkratnem povečevanju obsega dela.

Slovenski teden boja proti raku letos poteka pod sloganom Zdravje je življenje – upoštevajte evropski kodeks proti raku. S prenovljenim evropskim kodeksom želijo ljudi seznaniti s preventivnimi ukrepi, ki lahko zmanjšajo možnosti za rakava obolenja. Kodeks so strokovnjaki oblikovali leta 1986, lani pa so ga posodobili in dopolnili, je na novinarski konferenci ob začetku tedna boja proti raku povedala predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku Maja Primic Žakelj.

V Sloveniji bodo javnost s kodeksom seznanjali prek zloženke z 12 nasveti proti raku. Po besedah Maje Primic Žakelj si želijo, da nevednost prebivalstva o nevarnosti rakavih obolenj ne bi bila več vzrok za bolezen ali smrt zaradi raka. Kodeks med drugim priporoča zdrav način prehranjevanja, opustitev kajenja, zmerno pitje alkohola in redno telesno dejavnost.

Strokovni direktor onkološkega inštituta Janez Žgajnar je novostmi na inštitutu, s katerimi izboljšujejo postopek zdravljenja raka, med drugim izpostavil vpeljavo nekaterih novih tarčnih zdravil v sektor internistične onkologije in nakup nove naprave za računalniško tomografijo. Opozoril je, da inštitut ni doživel druge faze gradnje, zato se soočajo s prostorsko stisko. Primanjkuje tudi zaposlenih, pri čemer je Maja Primic Žakelj opozorila na nesmiselnost določbe, po kateri nekaterih strokovnjakov ob že zagotovljenih sredstvih ne smejo zaposliti, dokler inštitut ne izdela finančnega načrta.

Po besedah generalnega direktorja Onkološkega inštituta Ljubljana Janeza Remškarja je obseg dela inštituta lani zrasel za 18 odstotkov, število zaposlenih pa le za pet odstotkov. Inštitut je kljub temu opravil vse delo, čakalne dobe ohranil v dopustnih mejah in posloval finančno pozitivno. Remškar je ob tem poudaril, da je inštitut samo približno ustrezno financiran, saj ga finančno rešujejo dodatne dejavnosti na tržišču in pri raziskavah.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh