Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Uprimo se sovraštvu in terorizmu', poziva newyorški nadškof

Objava: 12. 09. 2011 / 10:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Uprimo se sovraštvu in terorizmu', poziva newyorški nadškof

Župan Bloomberg je spominsko slovesnost izpeljal brez udeležbe verskih predstavnikov.

Newyorški katoliški škof Timothy Dolan je ob deseti obletnici terorističnih napadov na newyorška dvojčka, ki smo jo obeležili včeraj, pozval k odpovedi sovraštvu in uporu proti terorizmu. Tudi desetletje po tragičnih dogodkih moramo odločno zavračati skrajne ideologije, ki na sprevržen način izrabljajo religijo in upravičujejo napade na nedolžne civiliste, je nadškof Dolan zapisal v svoji poslanici ob 11. septembru. Prav tako moramo biti pripravljeni sprejemati ljudi, ki so pripadniki drugih verstev, in zagovarjati begunce, ki pri nas poiščejo zatošišče.

Nadškof je ponovno opozoril, da je varnost prebivalcev Združenih držav Amerike na prvem mestu, da pa morajo biti varnostni ukrepi usklajeni z dediščino dežele, ki jo v veliki večini sestavljajo priseljenci. Ob deseti obletnici napadov bi morali vsi ameriški državljani preseči verske, politične, socialne in etnične meje ter se ponovno združiti v 'eno samo ljudstvo, ki se skupaj bori proti terorizmu', kot so to storili že leta 2001.

Newyorški nadškof se je v pismu zahvalil vsem pripadnikom ameriških sil v Afganistanu in Iraku ter njihovim svojcem, ki si v imenu države prizadevajo, da bi po svojih najboljših močeh zaključili oborožene spore.

Ameriška škofovska konferenca ob obletnici napadov ni izrazila izrecnega političnega stališča do dogodkov izpred desetih let, spominskih slovesnosti pa se udeležuje s posebnim spletnim dosjejem na svoji spletni strani, ki priča o takratnih dogodkih. Dosje vsebuje nekatera pojasnila o dogajanju in poročila prič.

Newyorški župan Michael Bloomberg pa je pred spominsko slovesnostjo poskrbel za nekaj hude krvi med verskimi predstavniki, saj se je osrednje slavje odvijalo brez njihove navzočnosti. Kot je pojasnil predstavnik mestne uprave, so prireditelji slovesnosti želeli vso pozornost usmeriti v svojce žrtev, in tudi v preteklih letih na tovrstne prireditve niso vabili predstavnikov verskih skupnosti.

Nekdanji župan Rudolph Giuliani, eden izmed 'junakov 11. septembra', ugledni predstavnik katoliške skupnosti, nekdanji senator Rick Santorum in predsednik Katoliške lige, Bill Donahue, so zaman prosili župana Bloomberga, naj si glede gostov na slovesnosti premisli. Predsednik Sveta za raziskavo družine, Tony Perkins, je spomnil, da so po napadih pred desetimi leti številni ljudje poiskali uteho in zatočišče pri Bogu, zdaj, deset let kasneje, pa so duhovnike pustili na cedilu. Nadškof Dolan in podpredsednik newyorških rabinov, Joseph Potasnik, pa sta za odločitev župana Bloomberga pokazala razumevanje.

V številnih mestih in svetiščih po Združenih državah Amerike so ob deseti obletnici terorističnih napadov priredili spominske slovesnosti, bogosluja in molitve. Nadškof Dolan je včeraj daroval eno izmed slovesnih spominskih svetih maš v katedrali sv. Patrika. Mnoge islamske skupnosti pa so na včerajšnji dan priredile dan odprtih vrat, da bi vzpostavile stike s svojimi sodržavljani in izboljšale podobo islama v javnosti.

Na fotografiji: newyorški nadškof Timothy Dolan

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/7391F2FDBD541872C12579030029A854?OpenDocument

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh