Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Urad za Slovence zunaj meja domovine ostaja

Za vas piše:
D. O. / ORF
Objava: 06. 03. 2013 / 11:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Urad za Slovence zunaj meja domovine ostaja

Za zdaj kaže, da Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu ostaja, kako bo z ministrom brez listnice, še ni znano. Koroški Slovenci so s tem zadovoljni.

Predsednik Enotne liste Vladimir Smrtnik je izrazil željo, da Slovenija dokončno sprejme določene smernice v odnosu do zamejcev, saj se bodo sicer podobne zahteve pojavile vsakič, ko bo prišlo do vladne krize. Predlog o priključitvi urada ministrstvu za kulturi po njegovem mnenju kaže na nepoznavanje realnosti zamejstva. Za preživetje slovenske skupnosti je koordinacija dejavnosti, ki se tičejo gospodarstva in regionalnega razvoja, velikega pomena.

Dosledna skrb za Slovence naj ostane prva naloga

V Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk prav tako pozdravljajo odločitev, še bolj pomembno pa se jim zdi, da Slovenija še naprej tako dosledno namenja skrb za Slovence v zamejstvu in po svetu ter da ne bo zaradi ideoloških razlogov ali osebnih navezav posegala v organiziranost koroških Slovencev.

V Zvezi slovenskih organizacij menijo, da je organizacija varstva manjšin stvar urejanja Slovenije in njenih organov ter da je pri tem bolj kot oblika važna vsebina. "Tudi z varianto vključitve urada za Slovence v zamejstvu in po svetu v kulturno ministrstvo bi lahko živeli," je za ORF zapisal predsednik Marjan Šturm.

"Ostaja zelo grenak priokus"

Tudi pri Slovencih v Italiji so z odločitvijo zadovoljni, Damijan Terpin iz Slovenske skupnosti je poudaril, da manjšina poleg finančne potrebuje predvsem politično in moralno pomoč, ki jo je doslej nudil minister, kar ne ostane neopaženo niti politiki držav, v katerih Slovenci živijo. Kljub temu pa po njegovih besedah ostaja trpek priokus, saj bi se brez pritiska manjšinskih organizacij vse skupaj lahko odvilo bistveno drugače in bi bile posledice precej hujše. Nesprejemljive so mu tudi izjave, da je funkcija tega ministra predvsem stvar političnega kupčkanja pri sestavi nove vlade – manjšina potrebuje državniški odnos do manjšin, ki je neodvisen od tega, kdo je na oblasti.


Foto: Slovenija danes

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh