Zapri
Iskanje

Uredba o skladiščenju plina sprejeta

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 27. 06. 2022 / 15:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2022 / 15:55
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Uredba o skladiščenju plina sprejeta

Uredba o skladiščenju plina sprejeta
EU dokončno sprejela uredbo o skladiščenju plina. FOTO: Pexels
Evropska unija je danes dokončno sprejela uredbo o skladiščenju plina, ki jo je Evropska komisija predlagala za okrepitev energetske varnosti v Evropi. V luči energetske kriza sta predsednica komisije Ursula von der Leyen in ameriški predsednik Joe Biden medtem izpostavila pomembnost zmanjševanja odvisnosti od ruskih energentov.

Nova zakonodaja bo, kot pravijo v Bruslju, okrepila zanesljivost oskrbe EU s plinom za prihajajočo zimo in naslednje zime. Zaradi nevarnosti ruskih motenj v oskrbi nova pravila zahtevajo, da se evropske rezerve plina napolnijo pred zimo in da se njihovo upravljanje zaščiti pred zunanjimi vplivi.

Uredba tako predvideva, da bi morala biti skladišča do 1. novembra 80-odstotno napolnjena, v prihodnjih letih pa 90-odstotno. Obenem določa tudi, da bo skušala unija letos skupaj napolniti 85 odstotkov skladiščnih zmogljivosti, navaja STA.

Obveznost posamezne članice za polnjenje bo omejena na 35 odstotkov letne porabe plina v zadnjih petih letih.

Rezerve v drugih državah

Za države, v katerih ni skladiščnih zmogljivosti, pa začasni dogovor določa, da bodo imela njihova podjetja dostop do rezerv plina v drugih državah. Na voljo jim bo skladiščna zmogljivost, enakovredna 15 odstotkom letne porabe plina v zadnjih petih letih, pri čemer bodo morala prispevati tudi k pokrivanju finančnega bremena obveznosti skladiščenja.

Med državami brez skladišč plina je tudi Slovenija, pri čemer imajo slovenska podjetja že zdaj večino zalog shranjenih v skladiščih avstrijskih podjetij.

Predsednica von der Leyen in predsednik Biden. FOTO: Twitter Ursula von der Leyen

»Rusija ob nadaljevanju invazije na Ukrajino zemeljski plin uporablja kot politično in gospodarsko orožje. Rusko vedenje je ustvarilo pritisk na energetskih trgih, dvignilo cene za potrošnike in ogrozilo svetovno energetsko varnost. To se je pokazalo v zadnjih politično obarvanih prekinitvah dobave plina številnim državam EU«, sta v skupni izjavi zapisala von del Leynova in Biden.

Poudarila sta tudi, kako pomembno je delo, ki ga opravljajo ZDA in EU v luči zmanjševanja odvisnosti od ruskih energentov in zmanjšanja ruskih prihodkov na račun energentov. Ob tem sta sicer priznala, da gre za velik izziv.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh