Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Uredba o skladiščenju plina sprejeta

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 27. 06. 2022 / 15:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2022 / 15:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Uredba o skladiščenju plina sprejeta
EU dokončno sprejela uredbo o skladiščenju plina. FOTO: Pexels

Uredba o skladiščenju plina sprejeta

Evropska unija je danes dokončno sprejela uredbo o skladiščenju plina, ki jo je Evropska komisija predlagala za okrepitev energetske varnosti v Evropi. V luči energetske kriza sta predsednica komisije Ursula von der Leyen in ameriški predsednik Joe Biden medtem izpostavila pomembnost zmanjševanja odvisnosti od ruskih energentov.

Nova zakonodaja bo, kot pravijo v Bruslju, okrepila zanesljivost oskrbe EU s plinom za prihajajočo zimo in naslednje zime. Zaradi nevarnosti ruskih motenj v oskrbi nova pravila zahtevajo, da se evropske rezerve plina napolnijo pred zimo in da se njihovo upravljanje zaščiti pred zunanjimi vplivi.

Uredba tako predvideva, da bi morala biti skladišča do 1. novembra 80-odstotno napolnjena, v prihodnjih letih pa 90-odstotno. Obenem določa tudi, da bo skušala unija letos skupaj napolniti 85 odstotkov skladiščnih zmogljivosti, navaja STA.

Obveznost posamezne članice za polnjenje bo omejena na 35 odstotkov letne porabe plina v zadnjih petih letih.

Rezerve v drugih državah

Za države, v katerih ni skladiščnih zmogljivosti, pa začasni dogovor določa, da bodo imela njihova podjetja dostop do rezerv plina v drugih državah. Na voljo jim bo skladiščna zmogljivost, enakovredna 15 odstotkom letne porabe plina v zadnjih petih letih, pri čemer bodo morala prispevati tudi k pokrivanju finančnega bremena obveznosti skladiščenja.

Med državami brez skladišč plina je tudi Slovenija, pri čemer imajo slovenska podjetja že zdaj večino zalog shranjenih v skladiščih avstrijskih podjetij.

Predsednica von der Leyen in predsednik Biden. FOTO: Twitter Ursula von der Leyen

»Rusija ob nadaljevanju invazije na Ukrajino zemeljski plin uporablja kot politično in gospodarsko orožje. Rusko vedenje je ustvarilo pritisk na energetskih trgih, dvignilo cene za potrošnike in ogrozilo svetovno energetsko varnost. To se je pokazalo v zadnjih politično obarvanih prekinitvah dobave plina številnim državam EU«, sta v skupni izjavi zapisala von del Leynova in Biden.

Poudarila sta tudi, kako pomembno je delo, ki ga opravljajo ZDA in EU v luči zmanjševanja odvisnosti od ruskih energentov in zmanjšanja ruskih prihodkov na račun energentov. Ob tem sta sicer priznala, da gre za velik izziv.


Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh