Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Uredniški klepet: Kaj najbolj nagovarja pri Naši družini? [VIDEO]

Za vas piše:
M. P.
Objava: 14. 01. 2023 / 12:41
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2023 / 15:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Uredniški klepet: Kaj najbolj nagovarja pri Naši družini? [VIDEO]
Sedanja urednica Naše družine Ana Rupar in nekdanji uredniki Barbara Kastelec, Karlo Smodiš in Mojca Purger. FOTO: Siniša Kanižaj

Uredniški klepet: Kaj najbolj nagovarja pri Naši družini? [VIDEO]

Naša družina je tedenska priloga časopisa Družina za sodobne slovenske družine. Že štiri leta izhaja vsak teden, skoraj 40 let prej pa je bila Družini priložena enkrat mesečno. O tem, kako vidijo Našo družino, so se pogovarjali sedanja urednica priloge Ana Rupar in trije nekdanji uredniki: Mojca Purger, Karlo Smodiš in Barbara Kastelec, ki je urednikovanje prevzela od p. Vinka Škafarja.

Nekatere stvari so se v Naši družini s časom spremenile, še vedno pa prinaša pogovore s slovenskimi družinami in vsebine, namenjene vsem: od otrok do babic in dedkov. Ko je najprej pričela izhajati leta 1981, je bila natisnjena na navadno črno-belo časopisno polo, ki so jo bralci vzeli iz Družine in jo razrezali in prepognili v revijo. Takrat se je imenovala Družinska priloga in nadškof Alojzij Šuštar je prvi številki na pot napisal uvodnik. 

Prva številka Družinske priloge v Družini januarja 1981. FOTO: arhiv Družine

V njem je naročnike Družine povabil, da Družinska priloga dobi častno mesto v njihovi sredi. Želel si je, da bi njene vsebine sprožile "živahen, vsebinsko bogat, zanimiv in tudi življenjsko resničen pogovor o družini in v družini, tudi v veliki družini, ki je slovenski narod in Cerkev". 

Pet urednikov se je že izmenjalo

Leta 1994 je Naša družina pričela izhajati v revijalni obliki kot mesečna priloga tednika Družina. Dolga leta jo je urejal kapucin p. Vinko Škafar, ki je vsa leta svojega redovniškega poslanstva dejaven v družinski in zakonski pastorali - in še danes je tako. Uredništvo je najprej predal Barbari Kastelec, od nje ga je prevzel Karlo Smodiš, za njim je prišla Mojca Purger in od septembra 2022 revijo ureja Ana Rupar. Od februarja 2019 Naša družina izhaja vsak teden in vsebuje tudi medijsko prilogo s sporedom. 

Podelili so si, kaj jim je pri ustvarjanju Naše družine (bilo) najbolj všeč. FOTO: Siniša Kanižaj

Kaj pomaga urednikom pri snovanju vsebin?

V uredniškem klepetu, ki mu lahko prisluhnite v videu, je Ana Rupar povedala, da je za uvod v prevzem urejanja Naše družine skupaj s prejšnjo urednico Mojco Purger obiskala svetovno srečanje družin v Vatikanu, od koder sta tudi poročali. Sicer pa je vsebine za Našo družino že prej soustvarjala, tako da prehod ni bil tako velika sprememba. Mojca Purger je povedala, da Ani pri urejanju gotovo pomagajo njene družinske izkušnje, saj se ji zdi pomembno, da urednica ne pristopa k temam »od zgoraj«, da ne žuga, kako bi bilo treba vzgajati, ampak da k vprašanjem pristopa življenjsko, prek pričevanj staršev.

Tudi Karlo Smodiš, ki je Našo družino urejal pred Mojco, je povedal, da je tudi njegov pristop bil tak - da »nismo zapenjali«. "Pisali smo o vsem, pazili pa smo, da je vendarle bilo več veselja kot težkih stvari. Tega smo se lotevali prek svetovalnic. V času, ko sem jaz prevzel Našo družino, se je ravno uveljavljal pater Gostečnik s svojim študijem zakonske in družinske terapije na Teološki fakulteti," je povedal.

Še prej je Našo družino urejala Barbara Kastelec. Ko jo je prevzela od p. Vinka Škafarja, je bila, kot se je opisala - »angažirana mlada novinarka brez otrok", vmes pa je bila na štirih porodniških. Njen pristop se je skozi leta zato spreminjal: začela je s temami, kot so brezposelnost, interesi mladih. V tistem času so bile aktualne tudi velike referendumske teme, kot je oplojevanje z biomedicinsko pomočjo. "Ko pa so se rojevale moje hčerke, se je moj uredniški in novinarski pristop mehčal." Prej so se ji zdeli pogovori z družinami, ki jih je pater Vinko priskrbel, nekoliko preveč po domače, potem pa je v njih pričela prepoznavati življenje, ki ga takrat v nobenem drugem mediju ni bilo. In to je še danes pravo bogastvo Naše družine."

Prisluhnite uredniškemu klepetu

Prisluhnite celotnemu pogovoru in izvedeli boste več, kako trije nekdanji in sedanja urednica gledajo na svoje delo in kateri intervjuji so se jim najbolj vtisnili v spomin. 


Nalaganje
Nazaj na vrh