Zapri
Iskanje

Ustanovitelji Demosa pri Pahorju

Za vas piše:
K. C.
Objava: 20. 01. 2015 / 08:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Ustanovitelji Demosa pri Pahorju

Udeleženci ustanovnega sestanka koalicije Demos so se v predsedniški palači srečali s predsednikom države Borutom Pahorjem.

Udeleženci ustanovnega sestanka koalicije Demos so se na pobudo predsednika prve demokratične vlade Lojzeta Peterleta v predsedniški palači srečali s predsednikom države Borutom Pahorjem. Na sprejemu so bili vsi živeči udeleženci sestanka, razen Huberta Požarnika.

Borut Pahor je poudaril, da so dogodki izpred 25 let lahko tudi navdih za naprej, da bi »znova obudili ta intelektualni in politični zalet Slovencev za velike stvari v prihodnosti«. S pogumom smo kljub različnim stališčem sposobni obrniti usodo v svojo korist. Podobno je dejal Dušan Plut, ki verjame, da smo Slovenci takrat dokazali, da lahko uresničimo skupno vizijo, ki ni vezana na ideologijo.

Lojze Peterle je povedal, da je bil Demos poseben politični, zgodovinski in kulturni pojav v politični zgodovini slovenskega naroda. »Dokazali smo ne samo, da zmoremo vizijo in pogum, ampak tudi, da za najvišje cilje slovenskega naroda zmoremo tudi širino in politično kulturo,« je poudaril in opozoril, da o osamosvajanju Slovenije velikokrat preberemo tudi neresnično interpretacijo dogodkov. Zato je Dimitrij Rupel Pahorju predlagal, naj podpre projekt enciklopedije slovenske osamosvojitve.

Ivan Oman meni, da so dogodki v letu 1990 najpomembnejši v slovenski zgodovini. Rajko Pirnat pa je izrazil strah pred intrumentalizacijo Demosa za politične potrebe v sedanjosti.

Na sprejemu pri predsedniku republike so bili poleg omenjenih tudi Leo Šešerko, Andrej Magajna, Marjan Podobnik in Vitomir Gros.

Ustanovni sestanek predstavnikov strank, ki so sestavljale koalicijo Demos, je bil 27. novembra 1989 na domu takratnega predsednika Slovenske kmečke zveze Ivana Omana pri Škofji Loki. 4. decembra 1989 so predstavniki Socialdemokratske zveze, Demokratske zveze, Krščanskih demokratov in Kmečke zveze Hubert Požarnik, Jože Pučnik, Lojze Peterle in Ivan Oman podpisali uraden dogovor o skupni koaliciji na bližajočih se prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji. 8. januarja 1990 se je koaliciji pridružilo še nekaj strank, zato ta dan velja za dan ustanovitve Demosa. Koalicija Demosa je aprila 1990 zmagala na volitvah in sestavila vlado, ki je Slovenijo vodila do osamosvojitve. Različna mnenja med strankami so konec leta 1991 pripeljala do razpada Demosa.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh