Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ustavno sodišče še vedno zavito v molk

Objava: 23. 11. 2011 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ustavno sodišče še vedno zavito v molk

Odločitev ustavnih sodnikov, ali bodo dopustili referendum o družinskem zakoniku, je očitno preložena na čas po predčasnih parlamentarnih volitvah. Ali takemu ravnanju botrujejo določeni politični in lobistični interesi, se sprašujejo pobudniki za razpis referenduma o družinskem zakoniku.

Ustavno sodišče je na včerajšnji seji znova imelo na dnevnem redu zahtevo za presojo domnevno protiustavnih posledic, do katerih bi prišlo z odložitvijo uveljavitve družinskega zakonika ali do katerih bi prišlo zaradi zavrnitve družinskega zakonika na referendumu. Tako zahtevo je v začetku septembra na ustavno sodišče naslovila takratna levosredinska parlamentarna večina, potem ko so pobudniki za razpis referenduma o spornem družinskem zakoniku v samo dveh dneh zbrali več kot polovico podpisov, potrebnih za ljudsko odločanje o tej simbolno izredno pomembni temi. Po naši pravni ureditvi naj bi ustavno sodišče o zahtevi za presojo ustavnosti referenduma odločilo v 30 dneh, kar pa se v primeru družinskega referenduma očitno ne bo zgodilo.

Na počasno odločanje ustavnega sodišča so se z današnjo izjavo odzvali pobudniki za razpis referenduma, zbrani v Civilni iniciativi za družino in pravice otrok. “Ustavno sodišče na svoji včerajšnji seji še vedno ni odločilo o dopustnosti družinskega referenduma. Več kot 27.000 ljudi se je v samo dveh dneh odločilo, da je družinski referendum potreben, medtem pa se devet sodnic in sodnikov ustavnega sodišča, v 82 dneh še ni uspelo odločiti,« beremo v izjavi, ki jo je podpisal voditelj civilne iniciative Aleš Primc.

Odlašanje z odločitvijo postavlja ustavno sodišče v slabo luč, saj kot najvišji varuh zakonitosti v državi ne spoštuje zakonsko določenih rokov – po zakonu bi namreč moralo odločiti v enem mesecu, ugotavljajo v civilni iniciativi. Poleg tega se, kot dodajajo, od vsega začetka obravnave družinskega referenduma na ustavnem sodišču v medijih pojavljajo namigovanja, da do odločitve ustavnega sodišča 'verjetno ne bo prišlo pred volitvami'. »Čedalje bolj se kaže, da bi lahko bile navedbe medijev utemeljene. To pa bi lahko pomenilo, da ustavno sodišče ne opravlja naloge najvišje pravne inštitucije v državi, ampak služi določenim političnim in lobističnim interesom. Ob tem se utemeljeno sprašujemo: ali sodišče ne bo zastopalo določene interese tudi, ko bo šlo za samo odločitev o dopustnosti referenduma? Iskreno upamo, da se mediji motijo, ko poročajo o tem, da ustavno sodišče ne odloči zaradi predvolilnega časa,« beremo v izjavi Civilne iniciative za družino in pravice otrok.

V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok si želijo in pričakujejo, da ustavno sodišče družinski referendum dovoli čim prej. Za drugačno odločitev namreč po njihovem prepričanju nima nikakršne pravne podlage.

»Na družinskem referendumu se bo odločalo o ureditvi družinskih razmerij v Sloveniji, o temeljnih vrednotah naše družbe, o pomenu materinstva in očetovstva, o temeljni potrebi otroka, da ima skrbna in ljubeča mamo in očeta. To pa so področja, o katerih je ne le dopustno, da odloči ljudstvo, ampak v primeru, ko oblast v njih posega nestrokovno in brez družbenega soglasja, tudi nujno potrebno,« razloge za razpis družinskega referenduma znova utemeljuje Aleš Primc s sodelavci.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh