Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ustavno sodišče zadržalo uvedbo pogoja PC v državni upravi

Za vas piše:
T. M.
Objava: 30. 09. 2021 / 17:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2021 / 18:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ustavno sodišče zadržalo uvedbo pogoja PC v državni upravi
FOTO: Tatjana Splichal.

Ustavno sodišče zadržalo uvedbo pogoja PC v državni upravi

Ustavno sodišče je na današnji seji obravnavalo zahtevo Policijskega sindikata Slovenije za oceno ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki naj bi z začetkom oktobra za vse zaposlene v državni upravi uvedel pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC).

Zaradi pogoja PC v državni upravi je bilo vloženih več ustavnih pobud. Ustavno sodišče je sporočilo, da bo nekatere pobude za presojo ustavnosti omenjenega vladnega odloka obravnavalo prednostno.

Vlada je sprva sklenila, da bodo morali s 1. oktobrom zaposleni v državni upravi, ki bodo želeli delo opravljati v prostorih delodajalca, izpolnjevati pogoja preboleli ali cepljeni, medtem ko se bo iz t. i. pogoja PCT izločil T, torej testiranje. Pogoj PC naj bi veljal za ožjo državno upravo (ministrstva, organi v sestavi, inšpekcije, policija, vojska in upravne enote) in ne za celoten javni sektor.

»Začasno zadržanje in ne razveljavitev« 

Ustavno sodišče je danes, 30. septembra, zadržalo izvajanje določb odloka, ki naj bi s petkom, 1. oktobra 2021, za zaposlene v državni upravi uvedel pogoj PC. 

Za zadržanje je glasovalo sedem, proti dva ustavna sodnika.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je na novinarski konferenci odzval na odločitev ustavnega sodišča, ki je zadržalo izvajanje določb odloka, ki naj bi s petkom za zaposlene v državni upravi uvedel pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC). 

»Odločitev obžalujem, a jo bom spoštoval,« je povedal Boštjan Koritnik in napovedal, da pogoj PC v državni upravi od petka naprej tako še ne bo veljal, pač pa bo od zaposlenih kot doslej zahtevan pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT). »Naj pri tem opozorim, da gre pri današnji odločitvi zgolj za začasno zadržanje in ne za razveljavitev,« je poudaril minister za javno upravo.

Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh