Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Utihnil je glas pevca Slapov Jožeta Skubica

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 10. 2021 / 22:14
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.10.2021 / 22:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Utihnil je glas pevca Slapov Jožeta Skubica
Po težki bolezni je Jože Skubic umrl v 55. letu starosti. FOTO: FB Ansambel Stil

Utihnil je glas pevca Slapov Jožeta Skubica

Po težki bolezni je v 55. letu starosti prag večnosti prestopil eden najbolj prepoznavnih obrazov slovenske narodnozabavne scene in pevec ansambla Slapovi Jože Skubic.

Skupina Slapovi je v desetletju in pol ustvarjanja, med letoma 1992 in 2007, kot za stavo nizala uspešnice in festivalske nagrade. Med poslušalci so bile najbolj priljubljene viže Ne reci nikdar, Da spočijem se na tvoji rami, Pravljica življenja, Belo pismo, Rože z domačega vrta, Pomembno je nekoga imeti rad.


Diamantna plošča

Njihovo priljubljenost dokazuje tudi prejeta diamantna plošča, s čimer so se Slapovi postavili ob bok velikanoma med slovenskimi ansambli, Avsenikom in Slakom. Zasedba je bila v času, ko so njene uspešnice preplavile slovenske radijske postaje, nominirana tudi za glasbeno nagrado zlati petelin.


Letos marca še zadnjič

Po koncu glasbene poti Slapov se je Jože Skubic do lani povsem umaknil z oči javnosti, letos marca pa je še zadnjič nastopil v televizijski oddaji V petek zvečer in ob spremljavi Erosov in članov Orkestra Mandolina Ljubljana doživeto in nostalgično zapel legendarno vižo Ne reci nikdar, pod katero se je (kot še pod mnoge druge, tudi za druge izvajalce) podpisal kot avtor besedila in glasbe.


V pesmih bo večen

»Brez besed smo. Poslovil se je Jože Skubic. Avtor in pevec legendarnih Slapov. S svojim glasom in osebnostjo je v domači glasbi pustil izreden pečat. Družini in prijateljem izrekamo iskreno in globoko sožalje,« so ob Skubičevem slovesu zapisali Modrijani. Ansambel Petra Finka pa: »Pretresla nas je novica, da se je za vedno poslovil vodja in pevec Slapov, Jože Skubic. V pesmih bo večen. Jože! Počivaj v miru.«


Po Ne reci nikdar Slovenija ni več ista dežela

»Danes je odšel dragi kolega in prijatelj, ki je globoko zaznamoval mojo pot in spremenil tok narodnozabavne glasbe. Jože Skubic, hvala za vse nepozabne trenutke, ki smo jih doživeli na naši plodni, nepozabni, 15 let trajajoči poti. Po 'Ne reci nikdar' Slovenija ni več ista dežela, kot je bila. Da napišeš pesem, ki ponarodi za časa tvojega življenja, je dar, ki je dan le velikim. Ti si bil in ostajaš eden teh. Globoko sožalje družini, svojcem in vsem Slapovom,« pa se je pokojnemu poklonil Martin Štibernik, nekdanji član in avtor glasbe Slapov.


»Bog ti poplačaj«

Takole pa je zapisal župnik v Kočevju Damjan Štih: »Počivaj v miru, Jože Skubic. S Slapovi si me (mulca, ki se je zmrdoval ob glasu harmonike) prvi prepričal, da je slovenska narodna glasba lepa. Bog ti poplačaj.«

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh