Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Utrinki iz knjižnega sejma

Objava: 01. 12. 2004 / 11:27
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2021 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje

Utrinki iz knjižnega sejma

Slavnostna otvoritev sejma


Mitja Zupančič, predsednik Strokovnega združenja založnikov in knjigotržcev




Predstavitev knjižnih izdaj založbe Družina v letu 2004

V naši založbi poleg periodike - kot veste, izdajamo slovenski katoliški tednik Družino z mesečno prilogo Našo družino, otroško revijo Mavrico in še sedem različnih drugih revij - izdamo in založimo letno tudi okoli 60 knjig. Tako je tudi v letošnjem letu, ko smo izdali 61 knjig, nekaj jih bo še izšlo v prihodnjih dneh.

Naša temeljna usmeritev, kar zadeva vsebino in žanr izdanih knjig, je naslednja: poleg knjig s pretežno versko, teološko, duhovno in podobno vsebino - teh je dobra tretjina, izdajamo knjige tudi iz drugih mejnih področij, kjer se verske vsebine prepletajo s kulturnimi, etičnimi, filozofskimi, nazorskimi in drugimi temeljnimi vprašanji človeške eksistence. To prepletanje duhovnega, verskega, kulturnega in splošno eksistencilnega je ena izmed značilnosti našega knjižnega programa.



Naši ciljni bralci so seveda najprej verni ljudje, ki jih ta vprašanja še posebej živo zanimajo, prav tako pa tudi vsi drugi ljudje, ki na ista vprašanja iščejo podobne odgovore.

Poleg opisane značilnosti našega knjižnega izbora, uvrščamo v program tudi druge knjižne zvrsti - od filozofskih spisov, zgodovinskih del, umetnostno sakralnih monografij, leposlovnih del do kuharskih priročnikov in otroških iger. Nekoliko posegamo tudi na področje glasbenih zgoščenk, video produkcije in DVD, število izdanih del ni veliko.



Večino letošnjega programa najdete v našem katalogu. Če ga na hitro prelistamo, vidimo naslednje:

V zbirki Cerkveni dokumenti so letos izšli 3 uradni vatikanski dokumenti, v zbirki CD - Nova serija pa dve krajši papeževi pismi.

V zbirki Čas in ljudje smo kot 16. knjigo izdali pretresljivo pričevanje mariborskega duhovnika Franca Hrastelja z naslovom Njegova pot. Gre za spominski zapis o življenju v taborišču Dachau, kjer je Hrastelj preživel več let. Napisal jih je takoj po vrnitvi iz taborišča in nekaj mesečnega zapora še doma - jeseni 1945. Tipkopis so hranili njegovi domači.

Kar zadeva leposlovje in poezijo smo letos izdali 9 del, eno je še v tisku. Naj jih samo naštejem: Kamni bivanja - meditativna poezija p. Pavleta Jakopa, pesniška zbirka Najlepši ženi Vladimirja Kosa - v čast njegovi 80-letnici, pesniško zbirko Nikoli brez upanja našega urednika Jožeta Pavliča, pesniško zbirko Plejade, pesnice Milice Šturm, Pesmi Jurija Vodovnika - delo prof. Antona Gričnika, Žuborenje - izbor pesmi slovenskih uršulink s spremno študijo Marije Stanonik, zgodovinsko povest Rozika Jožeta Haložana, v čast avtorjeve70-letnice, Proseče dlani: izbor del in predstavitev slov. duhovnikov umetnikov besede, slike in glasbe, delo sodelavca Jožeta Zadravca.

V tisku sta še dve deli: monografija Kipi govorijo - izbor kipov Franceta Goršeta in meditativne poezije Smiljana Trobiša ter naš Naš božič: izbor proze in poezije slovenskih avtorjev o božiču, ki ga je pripravil Jože Zadravec.

Med monografijami bi rad posebej omenil četrto knjigo o srednjeveških freskah v Sloveniji prof. Dr. Janeza Höflerja, s katero smo zaključili večletni projekt celotne predstavitve cerkvenega srednjeveškega slikarstva.

Veliko delo je tudi monografija Sveto pismo, Nova zaveza - delo slikarja Gorana Horvata, ki je naslikal večino novozaveznih svetopisemskih prizorov.
Med kuharskimi knjigami bi rad izpostavil prevod nemškega originala o dišečih močnatih jedeh iz dežel nekdanje Avstroogrske monarhije s slovenskim dodatkom.

Naj omenim samo še slikanico Najlepše otroške igre sveta, zbirko Sidro, kjer je izšlo troje pomembnih del, zbirko Razumevanja in Slovensko izročilo, zbirka Vera in luč ter na koncu še svojevrstno uspešnico Vodnik po ljubljanskih Žalah, delo prof. Milene Piškur.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh