Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Uživanje rdeče mušnice ni varno«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 12. 10. 2022 / 13:19
Oznake: Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.10.2022 / 13:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Uživanje rdeče mušnice ni varno«
Rdeča mušnica. FOTO: Andrej Praznik

»Uživanje rdeče mušnice ni varno«

V UKC Ljubljana opozarjajo, da se je v zadnjih tednih, ko je sezona gobarjenja na vrhuncu, na spletu pojavilo več objav na temo rdečo mušnice. Njeno uživanje naj bi bilo sodeč po teh objavah »čudežno zdravilno«.

Zdravnik s Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana Gašper Razinger ob tem poudarja, da rdeča mušnica kljub običajni toplotni obdelavi povzroča zastrupitev. »Vsebuje namreč koktajl različnih toksičnih učinkovin, od katerih sta najpomembnejši ibotenska kislina in muscimol, ki povzročata ibotenski sindrom z učinkovanjem na centralni živčni sistem - možgane.«

Simptomi se hitro pojavijo

Čas od zaužitja do pojava simptomov je kratek in se pojavi v roku od pol ure do nekaj ur po zaužitju. »Sprva nastopijo zmedenost, omotica, motnje ravnotežja in koordinacije, občutljivost na vidne in slušne dražljaje s halucinacijami. Na prvi pogled se zastrupitev pogosto kaže kot alkoholni opoj. Možna sta evforično ali depresivno razpoloženje, ki se tekom zastrupitve lahko večkrat izmenjata,« pojasnjuje Razinger.

Pri pacientu pride do povišanja telesne temperature, pojava suhosti kože in sluznic, rdečice obraza in razširjenosti zenic. Lahko pride do pojava slabosti, bruhanja, driske, povečanega znojenja in slinjenja, pri hujši obliki zastrupitve pa tudi tremor ali tonično-klonični krči z izgubo zavesti in komo.

Rdeča mušnica ni zdravilo

Po njegovih navedbah rdeča mušnica in njene učinkovine doslej niso pokazale terapevtskega potenciala. »Poskusi na živalih pričajo, da bi ponavljajoče se in prekomerno uživanje rdeče mušnice lahko celo povzročilo spremembe in propadanje živčnih celic in s tem motnje učenja in spomina. Ob vseh teh dejstvih rdečo mušnico smatram kot rekreacijsko drogo, nikakor pa ne zdravilo,« je povedal in dodal, da je vsako zdravilo v preveliki količini lahko strup, »ne velja pa tudi obratno, da je prav vsak strup lahko tudi zdravilo«.

Tudi mlade osebe potrebujejo intenzivno terapijo

Na podlagi navedenega Razinger trdi, da uživanje rdeče mušnice ni varno, ravno nasprotno. »Obravnavali smo tudi povsem zdrave in mlade osebe, ki so ob uživanju rdeče mušnice potrebovale sprejem v enoto intenzivne terapije, kjer se zdravijo kritično najbolj bolni pacienti.« Zdravljenje zastrupitve z rdečo mušnico je simptomatsko in podporno, saj specifičnega protistrupa ne poznamo, je še zapisal na Facebook profilu UKC Ljubljana.

Kupi v trgovini

Danielov post
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh