Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Afganistanu še trije Slovenci

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 08. 2021 / 14:36
Oznake: Nemiri, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2021 / 14:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Afganistanu še trije Slovenci
Minister Matej Tonin je potrdil, da so v bližini kabulskega letališča še trije Slovenci. FOTO: Tatjana Splichal

V Afganistanu še trije Slovenci

Potem ko so talibani v nedeljo brez odpora zavzeli Kabul in prevzeli oblast v Afganistanu, skušajo evropske države kar najhitreje evakuirati svoje državljane in tudi tiste Afganistance, ki so jim pomagali med njihovim delovanjem v tej državi.

Nemčija in Francija sta v Kabul že poslali novi letali, Velika Britanija pa upa, da bo lahko dnevno evakuirala do 1500 ljudi, je navedbe tujih agencij povzela STA.

Dramatični posnetki z letališča

Z letališča Hamida Karzaja prihajajo dramatični posnetki z večtisočglavo množico čakajočih na prostoru, kjer so parkirana letala za izkrcanje in vkrcanje potnikov.

Omogočeni le še evakuacijski leti

Komercialni leti s kabulskega letališča so ustavljeni, omogočeni so le še evakuacijski poleti. Za varnost po poročanju agencije AFP skušajo skrbeti ameriški vojaki.

Naša glavna prioriteta je poskrbeti za svoje državljane. (Matej Tonin)

Minister Tonin o dogajanju v Afganistanu

Slovenski obrambni minister mag. Matej Tonin je ob izjavi za medije ob 10. obletnici smrti dr. Andreja Bajuka prav tako komentiral trenutno dogajanje v Afganistanu.

En slovenski državljan že evakuiran

Po njegovih besedah so v Kabulu, v bližini letališča, trije slovenski državljani, ki jih skuša vojska evakuirati. Četrti je že uspešno evakuiran.

Brez informacij o identiteti

Tonin ni želel razkriti informacij o njihovi identiteti in o razlogih, zakaj so bili v negotovih časih nemirov v Afganistanu.

Poskrbeti za svoje državljane

»Naša glavna prioriteta je poskrbeti za svoje državljane,« je zagotovil Tonin: »Vso svetovno javnost in tudi obveščevalne službe je presenetilo, da so tako hitro razpadle domala vse afganistanske inštitucije, vključno z vojsko. Stvari se iz ure v uro poslabšujejo, kar tudi povzroča težave pri logistiki.«

Nalaganje
Nazaj na vrh