Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Bohinju se začenja tradicionalni mednarodni festival alpskega cvetja

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 27. 05. 2022 / 12:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2022 / 12:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Bohinju se začenja tradicionalni mednarodni festival alpskega cvetja
Festival bo potekal od 27. maja pa vse do 12. junija. FOTO: Mitja Sodja

V Bohinju se začenja tradicionalni mednarodni festival alpskega cvetja

Danes, 27. maja se v Bohinju začenja že 16. mednarodni festival alpskega cvetja. Do 12. junija bo festival ponudil vrsto botaničnih tur, prireditev in kulinaričnih doživetij, posvečenih divjeraslim rastlinam, cvetličnemu bogastvu Bohinja in lokalni ponudbi.

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus je vesel, da bodo po dveh koronskih letih letos lahko festival znova izvedli v živo. »Najbolj me veseli dejstvo, da je, čeprav smo se dve leti srečevali samo v okviru digitalnega omrežja, zanimanje za festival ostalo,« je dejal.

»Festival je pokazatelj tega, da v Bohinju resnično skušamo razvoj razumeti kot stvar potreb lokalnih skupnosti in potreb varovanja okolja z zavedanjem, v kakšnem res bogatem okolju z vidika kulture in narave živimo. Seveda pa želimo živeti življenje 21. stoletja in ne zapasti v neke romantične zgodbe življenja iz daljne preteklosti,« je še povedal Langus.

Bohinj cveti. FOTO: Mojca Odar

Festival privabi veliko tujcev

Festival še naprej v Bohinj v spomladanskem predsezonskem času privablja tudi tujce. Letos v času festivala med drugim pričakujejo skupino približno 50 Američanov in tudi večjo skupino dijakov ter učencev iz Velike Britanije.

FOTO: Mojca Odar

Bohinj postreže z več kot tisoč različnimi rastlinskimi vrstami

Podobno kot prejšnja leta bo tudi tokrat poudarek festivala na botaničnih vodenjih, izletih in turah, namenjenih spoznavanju rastlinskega bogastva bohinjskega območja, ki obsega 24 vasi in se razprostira na več kot 300 kvadratnih kilometrih.

Rastlinsko bogastvo bohinjskega območja. FOTO: Mojca Odar

Uraden začetek v soboto

Uradno odprtje festivala bo jutri, 28. maja, ko bo v Bohinjski Bistrici potekala tržnica z odprto kuhinjo in živo glasbo. Slovesna otvoritev festivala pa bo zvečer s pevko Manco Izmajlovo in gosti. Za pogostitev bo poskrbelo Društvo kmečkih žena in deklet Bohinja. Že danes pa bo ob začetku festivala na sporedu koncert s francoskimi in slovenskimi glasbeniki Bohinj Rhapsodie.

Kulinarični večer v gostišču Danica leta 2014. FOTO: Mitja Sodja

Tek štirih srčnih mož

Letos bo okoli Bohinjskega jezera prvič v okviru festivala potekal tudi teh štirih srčnih mož. Običajno je bil na sporedu v glavni turistični sezoni, letos pa so ga prestavili na začetek junija, ga razširili v vikend športa in ga povezali s cvetjem. Kot je pojasnil Langus, so Triglav osvojili štirje srčni možje, po Triglavu pa so poimenovane štiri rože.

Kupi v trgovini

12 korakov za okolje
Za otroke
17,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh