Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Carotta: Omikronski val strmo narašča [VIDEO]

Za vas piše:
M. M.
Objava: 27. 01. 2022 / 14:53
Oznake: Koronavirus, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.01.2022 / 15:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Carotta: Omikronski val strmo narašča [VIDEO]
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Carotta: Omikronski val strmo narašča [VIDEO]

Koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta je na današnji novinarski konferenci opozoril, da epidemija ne popušča in da smo v tako imenovanem omikronskem valu, ki strmo narašča. Prav tako raste število bolniških staležev v bolnišnicah.

Carotta je dejal, da se četrti val niti ni dobro končal, ko se je že začel peti. Covid oddelki v bolnišnicah se polnijo z bolniki, ki so asimptomatski. Včeraj je bilo 551 pacientov na covid oddelkih, danes jih je že 583. Od novega leta se je število povečalo za več kot 200.

Na intenzivni negi število pacientov k sreči pada

Število pacientov na intenzivni negi na srečo pada in je od 1. januarja manjše za 39 pacientov. Poudaril je, da gre za drugačen virus, ki ima v večini primerov blažji potek kot predhodne oblike koronavirusa, vendar pa po njegovih besedah te bolezni ne smemo zanemariti, saj lahko povzroči tudi težko obliko bolezni.

Poskrbeti je treba za vse bolnike

Predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc pričakuje, da bomo glede na število okuženih z različico omikron v prihodnje potrebovali kar nekaj bolniških kapacitet. »Ob številnih pojavih pozitivnih bolnikov na necovidnih oddelkih smo se že v preteklosti nekajkrat poslužili rdeče cone na oddelku.« Principi obravnave bolnikov na teh oddelkih so enaki kot na covid oddelkih, je povedala in dodala, da je treba poskrbeti za vse bolnike in s tem protokolom skušajo varno in dobro poskrbeti za covidne in necovdine bolnike.

Nov protokol sprejemanja v soboški bolnišnici

Strokovna direktorica Splošne bolnišnice Murska Sobota Manuela Kuhar Makoter je dejala, da je njihova bolnišnica polna tako s covid kot z drugimi bolniki. Odslej bodo bolnike na oddelke sprejemali po novem protokolu, in sicer glede na diagnozo. Med drugim ukinjajo vso nenujno operativo in nenujna zdravljenja, osredotočili se bodo le na tiste, ki njihovo pomoč nujno potrebujejo. V naslednjih dneh namreč pričakujejo velik val covid bolnikov, je izpostavila Kuhar Makoterjeva. V bolnišnici je trenutno 20 odstotkov zaposlenih, ki so v bolniškem staležu. Deset odstotkov od njih, okoli 100, jih je bodisi pozitivnih na novi kronavirus ali pa so zaradi tesnega stika doma.

Nalaganje
Nazaj na vrh