Zapri
Iskanje

Raziskava: poživitveni odmerek zelo učinkovito ščiti pred smrtjo zaradi covida

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 25. 01. 2022 / 11:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2022 / 11:28
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Raziskava: poživitveni odmerek zelo učinkovito ščiti pred smrtjo zaradi covida

Raziskava: poživitveni odmerek zelo učinkovito ščiti pred smrtjo zaradi covida
Podatki se zaenkrat nanašajo predvsem na koronavirusno različico delta. FOTO: Tatjana Splichal
Kot kažejo novi podatki o cepljenih in necepljenih v Avstriji, cepljenje proti koronavirusni bolezni zelo dobro ščiti pred hudim potekom bolezni in smrtjo, poživitveni odmerek pa še toliko bolj.

Trije odmerki cepiva zagotavljajo 99-odstotno učinkovitost pred smrtjo v primerjavi z necepljenimi, po navedbah STA kaže analiza, ki jo je opravil avstrijski nacionalni raziskovalni inštitut Gesundheit Österreich GmbH (GÖG). Izsledki analize kažejo, da trije odmerki cepljenim zagotavljajo 99,2-odstotno učinkovitost pred smrtjo v primerjavi z necepljenimi, dva odmerka pa 92,6-odstotno učinkovitost, ob čemer je jeseni opaziti zmanjšanje zaščite pred okužbami.

Kot so pojasnili pri omenjenem inštitutu, je rezultat za Avstrijo skladen z drugimi mednarodnimi raziskavami, podatki pa se nanašajo predvsem na koronavirusno različico delta. Kar se tiče različice omikron, bo po besedah strokovnjakov potrebnega še nekaj časa, da bi lahko dali veljavne izjave.

Trije odmerki cepljenim zagotavljajo 99,2-odstotno učinkovitost pred smrtjo v primerjavi z necepljenimi.

Trenutna analiza zajema obdobje od začetka februarja 2021 do 13. januarja, podatki za tretji odmerek cepiva pa so izračunani od 1. oktobra. V Avstriji so doslej zabeležili okoli 14.000 primerov smrti zaradi koronavirusne bolezni. Med njimi je bilo od prvega zaključenega kroga cepljenja v začetku februarja 2021 okoli 5.600 smrti, od tega se je okoli 4.500 smrti nanašalo večinoma na ljudi, ki niso bili v celoti cepljeni. Zaradi covida je umrlo tudi 95 ljudi, ki so bili trikrat cepljeni, vendar je bila od teh večina starih 75 let ali več.

Rezultati so bili zbrani po koledarskih mesecih in po starostnih skupinah. Pokazalo se je, da je imelo cepljenje s tremi odmerki različnih razpoložljivih cepiv v vseh starostnih skupinah 98- do 100-odstotno podobno visoko učinkovitost pri preprečevanju smrti, presenetljivo pa je bilo opaziti zelo majhne razlike med starostnimi skupinami.

Cepljenje proti koronavirusni bolezni bo v Avstriji od februarja obvezno za vse, ki so starejši od 18 let in imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi.

V skupini ljudi, ki so bili dvakrat cepljeni, je bila stopnja umrljivosti v večini mesecev opazovanja več kot desetkrat nižja kot v primerjalni skupini necepljenih, kar je pokazalo, da cepivo z več kot 90-odstotno učinkovitostjo ščiti pred smrtjo.

Cepljenje proti koronavirusni bolezni bo v Avstriji od februarja obvezno za vse, ki so starejši od 18 let in imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi. Do sredine marca je predvideno prehodno obdobje brez kazni, zatem pa je za kršitelje predvidena globa do 3.600 evrov.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh