Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Raziskava: poživitveni odmerek zelo učinkovito ščiti pred smrtjo zaradi covida

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 25. 01. 2022 / 11:17
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.01.2022 / 11:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Raziskava: poživitveni odmerek zelo učinkovito ščiti pred smrtjo zaradi covida
Podatki se zaenkrat nanašajo predvsem na koronavirusno različico delta. FOTO: Tatjana Splichal

Raziskava: poživitveni odmerek zelo učinkovito ščiti pred smrtjo zaradi covida

Kot kažejo novi podatki o cepljenih in necepljenih v Avstriji, cepljenje proti koronavirusni bolezni zelo dobro ščiti pred hudim potekom bolezni in smrtjo, poživitveni odmerek pa še toliko bolj.

Trije odmerki cepiva zagotavljajo 99-odstotno učinkovitost pred smrtjo v primerjavi z necepljenimi, po navedbah STA kaže analiza, ki jo je opravil avstrijski nacionalni raziskovalni inštitut Gesundheit Österreich GmbH (GÖG). Izsledki analize kažejo, da trije odmerki cepljenim zagotavljajo 99,2-odstotno učinkovitost pred smrtjo v primerjavi z necepljenimi, dva odmerka pa 92,6-odstotno učinkovitost, ob čemer je jeseni opaziti zmanjšanje zaščite pred okužbami.

Kot so pojasnili pri omenjenem inštitutu, je rezultat za Avstrijo skladen z drugimi mednarodnimi raziskavami, podatki pa se nanašajo predvsem na koronavirusno različico delta. Kar se tiče različice omikron, bo po besedah strokovnjakov potrebnega še nekaj časa, da bi lahko dali veljavne izjave.

Trije odmerki cepljenim zagotavljajo 99,2-odstotno učinkovitost pred smrtjo v primerjavi z necepljenimi.

Trenutna analiza zajema obdobje od začetka februarja 2021 do 13. januarja, podatki za tretji odmerek cepiva pa so izračunani od 1. oktobra. V Avstriji so doslej zabeležili okoli 14.000 primerov smrti zaradi koronavirusne bolezni. Med njimi je bilo od prvega zaključenega kroga cepljenja v začetku februarja 2021 okoli 5.600 smrti, od tega se je okoli 4.500 smrti nanašalo večinoma na ljudi, ki niso bili v celoti cepljeni. Zaradi covida je umrlo tudi 95 ljudi, ki so bili trikrat cepljeni, vendar je bila od teh večina starih 75 let ali več.

Rezultati so bili zbrani po koledarskih mesecih in po starostnih skupinah. Pokazalo se je, da je imelo cepljenje s tremi odmerki različnih razpoložljivih cepiv v vseh starostnih skupinah 98- do 100-odstotno podobno visoko učinkovitost pri preprečevanju smrti, presenetljivo pa je bilo opaziti zelo majhne razlike med starostnimi skupinami.

Cepljenje proti koronavirusni bolezni bo v Avstriji od februarja obvezno za vse, ki so starejši od 18 let in imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi.

V skupini ljudi, ki so bili dvakrat cepljeni, je bila stopnja umrljivosti v večini mesecev opazovanja več kot desetkrat nižja kot v primerjalni skupini necepljenih, kar je pokazalo, da cepivo z več kot 90-odstotno učinkovitostjo ščiti pred smrtjo.

Cepljenje proti koronavirusni bolezni bo v Avstriji od februarja obvezno za vse, ki so starejši od 18 let in imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi. Do sredine marca je predvideno prehodno obdobje brez kazni, zatem pa je za kršitelje predvidena globa do 3.600 evrov.

Nalaganje
Nazaj na vrh