Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V bolnišnicah 363 covidnih bolnikov, v domovih cepijo s 3. odmerkom

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 20. 09. 2021 / 12:06
Oznake: Covid
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2021 / 14:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
V bolnišnicah 363 covidnih bolnikov, v domovih cepijo s 3. odmerkom
Intenzivno terapijo potrebuje 97 pacientov. FOTO: Tatjana Splichal

V bolnišnicah 363 covidnih bolnikov, v domovih cepijo s 3. odmerkom

V slovenskih bolnišnicah se zaradi okužbe s covid-19 zdravi 363 bolnikov. Bolnišnice so minuli konec tedna na novo sprejele 60 pacientov, medtem ko je bilo iz njih odpuščenih 48 oseb.

Po besedah vladne govorke za covid-19 Maje Bratuša je zaskrbljujoče predvsem hitro povečevanje števila pacientov na intenzivni terapiji. To se je v dveh tednih podvojilo. Danes je zasedenih 97 postelj na oddelkih intenzivne terapije. V spomladanskem valu je to število doseglo 160, v jesenskem pa je preseglo številko 200.

V nedeljo je bilo opravljenih 1706 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 291 izvidov ali 17,1 %.

Z enim odmerkom cepljenih 52 % državljanov

Po podatkih vlade je cepljenih 61 % odraslih oziroma 73 % starejših od 50 let. V celotni populaciji jih je z enim odmerkom cepljenih 52 %. Med starejšimi od 50 let je polno cepljenih 67 %, v celotni populaciji pa 46 %.

Ko govorimo o prvem odmerku so višje številke v precejšnji meri odraz povečanega interesa za cepljenje v minulem tednu, saj je bilo v prejšnjem tednu skupaj opravljenih skoraj 80.000 cepljenj. (Maja Bratuša)

Razmere v domovih za starejše 

Na današnji novinarski konferenci je sodeloval tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. »Ob obiskih DSO dobivam enotne odzive. Obdobje, ko cepiv še ni bilo in smo se soočili z velikim številom okužb in smrti, ostaja v zavesti stanovalcev, zaposlenih in vodstev. Zato je izjemno močno zavedanje o pomenu cepiva in precepljenosti.«

Zaradi dobre precepljenosti med stanovalci je potreb po bolnišničnem zdravljenju malo, kar je zelo pomembno ob porastu zasedenosti kapacitet v bolnišnicah. Situacija je bistveno boljša kot pred letom, ko je veliko stanovalcev DSO potrebovalo hospitalizacijo. (Janez Cigler Kralj)

Cepljenje s tretjim odmerkom 

Kot je dejal minister Cigler Kralj, so na podlagi priporočil NIJZ stanovalci DSO med ciljno skupino, za katero se priporoča cepljenje s 3. odmerkom cepiva. Domovi se za cepljenje s 3. odmerkom že dogovarjajo in tudi že cepijo, tretjič cepljenih je že 1.031 stanovalcev, kar je 6,2 %. Od začetka avgusta do danes so sicer v domovih za starejše potrdili okužbo pri 92 stanovalcih in 110 zaposlenih. V bolnišnico so napotili dobra dva odstotka okuženih, ki so bili cepljeni, ter slabih 16 odstotkov okuženih, ki niso bili cepljeni, navaja STA.



Nalaganje
Nazaj na vrh