Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Dublinu se je pričel svetovni evharistični kongres z romarji iz 123 držav

Objava: 12. 06. 2012 / 08:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Dublinu se je pričel svetovni evharistični kongres z romarji iz 123 držav

Kongres je minulo nedeljo s slovesnim bogoslužjem odprl kardinal Marc Ouellet, prefekt Kongregacije za škofe, ki je vernike pozval k molitvi, da bi kongres naklonil posebne milosti Irski v obdobju težkih preizkušenj.

Več kot dvanajst tisoč romarjev iz 123 držav se je minulo nedeljo zbralo v irski prestolnici, kjer se je s slovesnim bogoslužjem pričel petdeseti svetovni evharistični kongres. Sveto mašo je daroval poseben papežev odposlanec kardinal Marc Ouellet, prefekt Kongregacije za škofe, ki je vernike pozval k molitvi, da bi kongres naklonil posebne milosti Irski v obdobju težkih preizkušenj. Kardinal je v nagovoru dejal, da je zbiranje ob sveti evharistiji, ki je zaklad Cerkve, bistveno za njeno življenje in za občestvo bratov in sester v Kristusu. Cerkev namreč svoje življenje črpa iz evharistije, svojo lastno istovetnost prejema iz daru Kristusove krvi. V občestvu z njegovim telesom Cerkev postane to, kar prejema: postane eno telo s Kristusom po Svetem Duhu, kar je po kardinalovih besedah čudovita skrivnost ljubezni.

Kardinali, škofje, duhovniki, redovniki, redovnice in laiki z vsega sveta se bodo v Dublinu družili do 17. junija, kongres pa tokrat poteka pod geslom ‘Evharistija: občestvo s Kristusom in med nami’.

Zaključnega bogoslužja na stadionu Croke naj bi se po napovedih udeležilo več kot osemdeset tisoč ljudi, med njimi številni ugledni gostje, kot je denimo irski predsednik Michael Higgins. Tudi sklepno bogoslužje bo vodil kardinal Marc Ouellet.

Posamezni dnevi kongresa prav tako potekajo pod določenim geslom, denimo ‘Skupnost v zakonu in družini’, ali pa ‘Skupnost v trpljenju in ozdravljenju’. V okviru kongresa je skupno na voljo okoli sto trideset različnih tečajev, predavanj, razprav in slovesnosti. Pod geslom ‘Go! Be Church!’ (Pojdite! Bodite Cerkev!) so prireditelji v Dublinu pripravili poseben program za mlade med sedemnajstim in petindvajsetim letom; program med drugim vključuje različne delavnice, kateheze, koncerte in ponudbe prostočasnih dejavnosti.

Evharistični kongresi poleg svetovnih dni mladih sodijo med največje prireditve katoliške Cerkve. Cilj tokratnega mednarodnega oznanjevanja je okrepiti pomen evharistije v zavesti vernikov in spodbuditi ter poglobiti čaščenje evharistije po vsem svetu. Papež Benedikt XVI. vedno poudarja, da sta evharistična pobožnost in karitativno delovanje med seboj neločljivo povezana.

Zadnjega tovrstnega srečanja v kanadskem Quebecu leta 2008 se je udeležilo okoli dvesto tisoč ljudi. V središču evharističnih kongresov sta zakrament svetega obhajila in čaščenje evharističnih darov Kristusovega telesa in krvi. Duhovni oče evharističnih kongresov je francoski duhovnik in svetnik Peter Julian Eymard (1811-1868). Leta 1881 je Francozinja Emilie Tamisier (1834-1910) v Lilleu priredila prvi svetovni evharistični kongres. Prvi narodni evharistični kongres se je zgodil leta 1891 v Italiji, v Neaplju.

Kardinal Ouellet, ki je bil tudi med prireditelji zadnjega svetovnega evharističnega kongresa v kanadskem Quebecu pred štirimi leti, naj bi se po navedbah irskih medijev sestal tudi s predstavniki irske vlade, da bi pomiril strasti v diplomatskih odnosih med Svetim sedežem in Irsko po škandalih o spolnih zlorabah v irski katoliški Cerkvi.

Da se Cerkev na Irskem nahaja na poti prenove, pa je med nedeljskim otvoritvenim nagovorom zatrdil dublinski nadškof Diarmuid Martin. Kot poroča Radio Vatikan, je po njegovih besedah v petdesetih letih od drugega vatikanskega koncila Cerkev na Irskem prejela mnogo milosti, nauk koncila pa je še vedno sestavni del njene prenove. Teh petdeset let pa je prav tako zaznamovanih s temno platjo, z grešnimi in kriminalnimi zlorabami in zanemarjanjem najšibkejših, otrok, ki bi morali biti predmet največje skrbi in krščanske ljubezni, je zatrdil nadškof in med drugim izpostavil še pomen nove evangelizacije, obnovo in poglobitev občestva, ki zaznamuje Kristusove učence, ter prenovo duhovniškega in posvečenega življenja. Zaključil je z besedami, da Cerkev na Irskem z upanjem zre v prihodnost ter da je evharistija hrana na poti, ki vabi, da posnemamo Jezusovo ljubezen, ki se daruje za nas.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh