Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V dunajski jezuitski cerkvi spet križ iz Lego kock

Objava: 16. 04. 2009 / 08:30
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

V dunajski jezuitski cerkvi spet križ iz Lego kock

V jezuitski cerkvi v središču Dunaja ponovno stoji križ iz Lego kock, moderna umetnina ustvarjalca Manfreda Erjautza. Sporni križ, na katerem je namesto Jezusovega telesa na sredini igračka - mali tovornjak, so tik pred lanskim božičem uničili in delno pokradli. Kot je povedal rektor jezuitske cerkve p. Gustav Schörghofer v pogovoru za dunajsko katoliško agencijo Kathpress, je bilo umetniku Erjautzu veliko do tega, da bi njegovo umetnino, katere vrednost ocenjujejo na okroglih 10.000 evrov, zopet postavili v cerkvi. Njeni sestavni deli - posebni zidaki Lego kock – sicer v trgovinah niso bili več na voljo, vendar je imel umetnik več uspeha pri zasebnih ponudnikih na medmrežju.

Vandalizem, ki so ga odkrili lanskega 23. decembra, je p. Schörghofer opisal kot 'neumnost', motiv zanjo pa je do današnjega dne ostal nepojasnjen. Jasno je, da je umetnina malce izzivalna, zaradi česar so obiskovalcem cerkve večkrat pojasnili vodilno misel stvaritve – 'Transport in odprtost'. Rektor jezuitske cerkve je želel s postavitvijo križa zgladiti nesoglasja med Cerkvijo in moderno umetnostjo.

Križ, kot tisti, ki jih nosimo v procesiji, na dolgi palici, je sprva med tednom stal pri oltarju, med bogoslužji pa so ga spravili v zakristijo. Obnovljeno umetnino so postavili na prižnico, zaradi česar bo morda morebitnim vandalom malce težje dostopna.

Kipar Manfred Erjautz, rojen leta 1966 v Grazu, je dobitnik nagrade za upodabljajočo umetnost "Msgr. Otto-Mauer-Preis" leta 1999. Danes je mednarodno priznan umetnik, ki živi in dela na Dunaju.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh