Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V eksploziji delno porušen most na Krim

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 08. 10. 2022 / 09:45
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.10.2022 / 10:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
V eksploziji delno porušen most na Krim
FOTO: Twitter

V eksploziji delno porušen most na Krim

Danes zjutraj so po spletu zaokrožili posnetki, na katerih se vidi močno poškodovani most na črnomorski polotok Krim. Po sporočilu iz Moskve naj bi šlo za napad s tovornjakom bombo.

Kot je poročala ruska tiskovna agencija Tass, je eksplozija ob tem poškodovala tudi čez most vozeči vlak, ki je ruskim vojašim enotam dovažal gorivo.

"Do eksplozije je prišlo nekaj minut čez 6. uro zjutraj, ko je most prečkal tudi vlak z gorivom. Sedem cistern z gorivom se je vnelo, deli mostu pa so se delno porušili," so še sporočili iz Moskve.

Hud udarec za ruske sile

Podrobnosti o napadu še niso znane, je pa v tem trenutku že jasno, da je tovornjak na most prispel iz polotoka Taman na ruski strani Kerške ožine. Vzrok za napad torej leži na ruski strani. Poškodba mostu je hud udarec za rusko vojsko, saj je most na Krim ključna oskrbovalna pot za ruske vojake, ki so spomladi okupirali južni del Ukrajine. Obenem je most eden od simbolov ruske okupacije Krima, ki jo je ruski predsednik Vladimir Putin ukazal leta 2014. Ruska stran je kmalu za tem zgradila mogočen most, ki je omogočal neprekinjeno cestno in železniško povezavo z matičnim delom Rusije. Zaradi svoje strateške vloge je bil most vse od izgradnje eden od vojaško najbolje varovanih objektov na svetu.

Obetajo se težave z oskrbo

Sodeč po fotografijah je eksplozija poškodovala le manjši del mostu, zato bodo skušali v Rusiji kar najhitreje poskrbeti za njegovo obnovo. Most je namreč najbolj idealna transportna pot za oskrbo vojaških enot na jugu okupiranega dela Ukrajine. Če pri njihovi oskrbi ne bodo uspešni, bodo te najverjetneje prisiljene v umik. Zato bodo že danes preko ožine zagnali trajektno povezavo, ki pa seveda ne more imeti tolikšnih zmogljivosti kot jih ima Kerški most.

Nalaganje
Nazaj na vrh