Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Fidesu ostro obsojajo omalovaževanje poslanstva zdravniškega poklica

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 07. 2023 / 12:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2023 / 13:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Fidesu ostro obsojajo omalovaževanje poslanstva zdravniškega poklica
Mar živimo v družbi, ki res tolerira, da se poleg splošno znanih napadov na zdravnike in zdravniške organizacije, za doseganje cilja, omalovažuje tudi že samo poslanstvo zdravniškega poklica? FOTO: arhiv Družine

V Fidesu ostro obsojajo omalovaževanje poslanstva zdravniškega poklica

Tudi v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) so se z ostro obsodbo odzvali na nedavne »neresnične in omalovažujoče izjave glede poslanstva zdravniškega poklica«.

Pri tem so mislili na izjavo enega od pobudnikov spornega predloga Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja dddr. Andreja Pleterskega, češ da »v Sloveniji vlada klima črnih, ilegalnih in protizakonitih evtanazij«, in nekdanjega zdravstvenega ministra in zdaj vidnega člana civilne iniciative Glas Ljudstva prof. dr. Dušana Kebra, da zdravnice in zdravniki s svojim ravnanjem bolnike »namerno peljejo v smrt«. Po obeh izjavah v Fidesu prejemajo številne odzive prizadetih zdravnic in zdravnikov, zlasti pa tistih, ki delajo v najzahtevnejših razmerah za delo z intenzivno bolnimi pacienti.

Dodatno rušenje odnosa bolnik – zdravnik

»Tu ne gre več za klasične ponavljajoče diskreditacije zdravnikov, temveč za kompletno negiranje poslanstva zdravniškega poklica in dodatno rušenje odnosa bolnik – zdravnik,« poudarjajo v Fidesu in se ob tem sprašujejo, v kakšni družbi živimo: »Mar v taki, ki res tolerira, da se poleg splošno znanih napadov na zdravnike in zdravniške organizacije, za doseganje cilja, omalovažuje tudi že samo poslanstvo zdravniškega poklica?« Izpostavljajo, da je tema evtanazije težka in kompleksna ter bi morala biti obravnavana strokovno, multidisciplinarno in hkrati empatično in razumevajoče do vseh, ki so ali še bodo v tako hudi življenjski situaciji.

Hujskaške in neresnične obtožbe

»Take hujskaške in neresnične obtožbe zato javno obsojamo, ker nam to narekujeta naša vest in spoštovanje do poslanstva zdravniškega poklica, ki ga zdravnice in zdravniki v vse težjih razmerah v javnem zdravstvenem sistemu požrtvovalno namenjajo zdravljenju bolnih in poškodovanih. Posamezniki, ki širijo take hude neresnične obtožbe, bi morali za to odgovarjati in se javno opravičiti,« so svoj zapis končali v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. Pred njimi so besede Andreja Pleterskega odločno zavrnili in jih kot skrajno nedopustne označili tudi v Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS).

Nalaganje
Nazaj na vrh