Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zdravniška zbornica: V zdravstvenih ustanovah se evtanazije ne dogajajo v nobenih okoliščinah

Za vas piše:
M. M.
Objava: 21. 07. 2023 / 05:30
Oznake: Slovenija, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2023 / 12:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zdravniška zbornica: V zdravstvenih ustanovah se evtanazije ne dogajajo v nobenih okoliščinah
FOTO: Tatjana Splichal

Zdravniška zbornica: V zdravstvenih ustanovah se evtanazije ne dogajajo v nobenih okoliščinah

V Zdravniški zbornici Slovenije odločno zavračajo in so kot skrajno nedopustno označili izjavo enega od pobudnikov predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja Andreja Pleterskega, ki je dejal, da »v Sloveniji vlada klima črnih, ilegalnih in protizakonitih evtanazij«.

Kot so poudarili v zbornici, je poslanstvo zdravnika zdravljenje pacientov v skladu z medicinsko doktrino in etiko. »To in izključno to zdravniki tudi počnemo z vso skrbnostjo in zdravniško predanostjo. Z vso odgovornostjo lahko pacientom zagotovimo, da se v zdravstvenih ustanovah evtanazije ne dogajajo v nobenih okoliščinah.«

Pomoč pri samomoru »je kaznivo dejanje«

Ob tem navajajo, da je evtanazija v Sloveniji kaznivo dejanje uboja »po 115. členu ali umora (na zahrbten način) po 116. členu Kazenskega zakonika. Prav tako je tudi pomoč pri samomoru v Sloveniji kaznivo dejanje po 120. členu Kazenskega zakonika. Vsakdo, ki bi vedel za kakšno takšno dejanje, ga javno pozivamo, da o tem takoj obvestiti pristojne organe pregona«.

Obsodba neresničnih izjav

Strašljive in neresnične izjave s ciljem pridobivanja medijske pozornosti označujejo za neetično ravnanje in jih v zbornici obsojajo: »S takšnim nastopanjem v javnosti dddr. Pleterski postavlja pod vprašaj lastno kredibilnost. Sprašujemo se, kako resnične so druge navedbe in trditve, ki jih javno podaja, tudi npr. o predlogu zakona o prostovoljnem končanju življenja.« 

Kdo vse nasprotuje predlogu?

Prav tako so zavrnili v zadnjem času večkrat izrečene trditve, da predlogu zakona o končanju življenja nasprotuje le del zdravništva, »ki, kot trdi dddr. Pleterski, `drži v rokah vodstvo zdravniških organizacij´. Predlogu zakona nasprotuje Komisija za medicinsko etiko, posvetovalno telo ministra za zdravje, ki obravnava vprašanja s področja medicinske etike in deontologije ter daje soglasja, mnenja in pojasnila o posamičnih vprašanjih. Opozorila je podal tudi razširjeni strokovni kolegij za psihiatrijo«.

Ob tem so še navedli, da predlogu zakona nasprotujeta Slovensko zdravniško društvo in Slovenska medicinska akademija. Prav tako je stališče, da nasprotuje predlogu, sprejel in javno predstavil Odbor za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije, dodajajo.

Nalaganje
Nazaj na vrh