Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Gdansku odprli muzej »Solidarnosti«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 09. 2014 / 08:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Gdansku odprli muzej »Solidarnosti«

V Gdansku odprli muzej »Solidarnosti«

Razstavni eksponati spominjajo na ustanovitev prvega neodvisnega sindikata v komunistični Evropi.

Poleg nekdanje Leninove ladjedelnice so v Gdansku na Poljskem pred kratkim odprli muzej zgodovine sindikalnega in demokratičnega gibanja »Solidarnost«. Poljski predsednik Bronislav Komorowski je v nagovoru med slovesnim odprtjem minuli konec tedna ladjedelnico označil kot »vrata v svobodo Poljske«. 3.000 kvadratnih metrov velik razstavni prostor dokumentira nastanek in zmagoslavno pot prvega neodvisnega sindikata v komunistični Evropi, ki je leta 1989 spodbudil upor proti avtoritarni vladi v Varšavi.



Med skoraj 1.800 razstavnimi eksponati sta med drugim žerjav ladjedelniške delavke Anne Walentynowicz, ki je leta 1980 odigrala pomembno vlogo pri ustanovitvi »Solidarnosti«, in od policijskih krogel prerešetana usnjena jakna ladjedelniškega delavca, usmrčenega leta 1970. Razstava podrobno predstavlja tudi prispevek poljskega papeža Janeza Pavla II. (1978-2005) k ustanovitvi in razvoju »Solidarnosti«, predvsem med njegovima obiskoma na Poljskem v letih 1979 in 1983.

Ogled muzeja se zaključi v »Dvorani Janeza Pavla II.«, spominskem prostoru s pogledom na spomenik številnim ladjedelniškim delavcem, ki so bili ustreljeni med nemiri leta 1970. Video posnetek o nenasilnem boju za človekove pravice poljskega papeža postavlja ob bok Mahatmi Gandiju, Martinu Luthru Kingu, Nelsonu Mandeli, Andreju Saharovu in Materi Terezi.

Janez Pavel II. je med drugim s svojim nagovorom med prvim obiskom v domovini na papeškem položaju leta 1979 prispeval k mirni revoluciji v deželi. Med bogoslužjem na današnjem Trgu Pilsudski v Varšavi je takrat pozval k obnovi Poljske. To je bilo razumljeno kot poziv k politični revoluciji in je močno okrepilo demokratično opozicijo proti tedanjim komunističnim oblastnikom.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh