Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Gospodu je zaspal salezijanec in nekdanji misijonar Vincenc Poljanšek

Za vas piše:
M. M.
Objava: 20. 02. 2024 / 09:09
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2024 / 13:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Gospodu je zaspal salezijanec in nekdanji misijonar Vincenc Poljanšek
Br. Vincenc Poljanšek (1941-2024). FOTO: Spletna stran Misijonskega središča Slovenije

V Gospodu je zaspal salezijanec in nekdanji misijonar Vincenc Poljanšek

V 83. letu je iz zemeljskega življenja v večnost odšel salezijanec brat Vincenc Poljanšek, ki je bil misijonar v več afriških državah.

Vilko Poljanšek se je rodil leta 1941 v Selah pri Kamniku. Izšolal se je za mizarja. K salezijancem je stopil leta 1971 in kot redovniški brat napravil večne zaobljube leta 1978, spominjajo pri Misijonskem središču Slovenije.

Fante učil veščin mizarstva

Leta 1997 je na povabilo misijonarja Danila Lesjaka odšel v misijone. Najprej je štiri leta deloval v Rukago v Burundiju skupaj s salezijanci Danilom Lisjakom, Jožetom Mlinaričem in Avgustom Horvatom. »Delal je v mizarski delavnici in šoli, kjer je mlade fante učil mizarstva, oni pa njega njihovega jezika. V štirih letih v Burundiju je opremil kar nekaj objektov od šol, bolnic, kapel in cerkva.«

FOTO: Spletna stran Misijonskega središča Slovenije

Iz Burundija v Kongo in Ruando

Leta 2001 je skupaj z Danilom Lisjakom odšel v Kongo in tam ostal pet let. Od tam je leta 2006 odšel v Ruando v kraj Butare, kjer je deloval do 31. maja 2018, ko se je vrnil domov zaradi zdravstvenih težav. Kot poudarjajo v Misijonskem središču Slovenije, je ves čas delal v mizarskih delavnicah, »kjer je mlade učil mizarskega poklica. Večino dneva je preživel v delavnici. Njegovo delo je bilo oznanjevanje veselega oznanila po vzoru svetega Jožefa delavca, oziroma Jezusa Kristusa v Jožefovi nazareški delavnici«.

Naj počiva v miru.

Nalaganje
Nazaj na vrh