Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Iraku nasilni protesti zaradi izida volitev

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 05. 11. 2021 / 16:02
Oznake: Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.11.2021 / 18:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Iraku nasilni protesti zaradi izida volitev
Iračani protestirajo proti izidom nedavnih volitev FOTO: Vatican Media

V Iraku nasilni protesti zaradi izida volitev

Iraško prestolnico Bagdad pretresajo nasilni protesti proti izidom nedavnih parlamentarnih volitev.

Varnostne sile so poskušale proiranske protestnike razgnati s streli v zrak in jim preprečiti dostop do visoko varovane zelene cone, oni pa so odgovorili z metanjem kamenja, poroča STA.  Poškodovanih je bilo več kot 100 ljudi. O spopadih v središču Bagdada poročajo očividci in tamkajšnji mediji, o njih pričajo tudi številni posnetki na spletnih omrežjih. Proti večeru so se napetosti nekoliko umirile. 

Iraško zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da je bilo skupno poškodovanih 125 ljudi, od tega 98 pripadnikov varnostnih sil in 27 protestnikov. Obenem so zanikali poročanje medijev o najmanj dveh smrtnih žrtvah: po njihovih podatkih ni umrl nihče. Premier Mustafa al Kasimi je odredil preiskavo dogajanja.

Skupno je bilo poškodovanih 125 ljudi, od tega 98 pripadnikov varnostnih sil in 27 protestnikov.

Med več sto protestniki naj bi prevladovali privrženci strank koalicije Fatah, ki so tesno povezane s šiitskimi milicami in jih podpira sosednji Iran. Te stranke so na volitvah pred štirimi tedni izgubile velik del svojih poslanskih sedežev. Kot spominjajo pri STA, je bilo prepričljiv zmagovalec volitev gibanje šiitskega klerika Moktade al Sadra, ki nastopa kot nacionalist in kritik Irana.

Volilni rezultati so zaenkrat začasni, končnih pa še ni, saj zaradi številnih pritožb zdaj znova preštevajo glasovnice. Pritožile so se predvsem omenjene stranke, povezane s šiitskimi milicami in Iranom, ki pristojnim očitajo volilne prevare in zato pozivajo k protestom.

Udeležba na predčasnih volitvah je bila rekordno nizka, le 41-odstotna.

Omenjene oborožene milice pod okriljem paravojaške mreže Hašed al Šabi so sicer uradno del iraških uradnih varnostnih sil, vendar imajo dejansko svoje življenje in po ocenah poznavalcev delujejo kot podaljšana roka Irana. V skladu s tem med drugim tudi zahtevajo dokončen umik ameriških vojakov iz Iraka.

Irak je že dlje časa v hudi politični krizi. Jeseni 2019 so tam izbruhnili množični protesti proti političnemu vodstvu in zaradi slabih ekonomskih razmer. Predsednik iraške vlade Mustafa al Kasimi se je zato odločil za predčasne volitve, žal pa je bila udeležba na njih rekordno nizka, le 41-odstotna, saj so številni Iračani izgubili zaupanje v politične elite in kakršne koli resnične spremembe.

Nalaganje
Nazaj na vrh