Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Iraku ponovno umorjena dva kristjana

Objava: 05. 10. 2011 / 06:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Iraku ponovno umorjena dva kristjana

Ugrabitve kristjanov z zahtevami po visokih odkupninah, načrtni umori in napadi na cerkve ter cerkvene ustanove medtem že sodijo v del iraškega vsakdanjika.

V severnoiraškem mestu Kirkuk sta bila minuli konec tedna ponovno umorjena dva kristjana. Kot je poročala rimska misijonska tiskovna agencija AsiaNews, je tridesetletnega Bassama Isho v nedeljo popoldan v mestni četrti Muthana na ulici s streli iz pištole umorila skupina neznancev.

Že v soboto pa so na cesti v Bagdadu odkrili truplo Emmanuele Hanne Polos, na katerem so bili prav tako vidni sledovi strelnih ran. Kot je za omenjeno tiskovno agencijo pojasnil predstavnik iraške krščanske skupnosti, se napadi na kristjane nadaljujejo, svet pa ob tem preprosto molči. Iraške oblasti ob obeh umorih (še) niso ukrepale.

Medtem pa ugrabitve kristjanov z zahtevami po visokih odkupninah, načrtni umori in napadi na cerkve ter cerkvene ustanove že sodijo v del iraškega vsakdanjika, s sklicevanjem na krajevne cerkvene vire še pišejo pri AsiaNews. Krajevnim in narodnim oblastem teh zločinov ne uspe zajeziti. Kristjani se počutijo, kot da se nad njimi nenehno zgrinja črna noč, položaj slikovito opisuje eden izmed cerkvenih voditeljev, saj so vedno pogosteje tarče islamskih skrajnežev, ki so v Iraku še vedno zelo dejavni.

Umora ob koncu tedna sta le zadnja v dolgi verigi krvavih in nasilnih dogodkov. 15. avgusta je odjeknila eksplozija v sirski pravoslavni cerkvi sv. Efraima v Kirkuku. 2. avgusta je bilo v bombnem napadu na sirsko katoliško cerkev Svete družine poškodovanih petnajst ljudi. Istega dne so pred prezbiterjansko cerkvijo deaktivirali avtomobil bombo, preden je ta povzročila človeško in materialno škodo.

Mesto Kirkuk z devetsto tisoč prebivalci, ki zaradi bogatih naftnih nahajališč velja za eno uspešnejših iraških urbanih naselij, je že dolgo časa v središču etnično-političnih sporov med Arabci, Turki in Kurdi, še poroča AsiaNews. Medtem ko si kurdski prebivalci prizadevajo za priključitev h Kurdistanu, pa Arabci in Turki podpirajo povezavo z osrednjo iraško vlado.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh