Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Istri tridnevno praznovanje v čast sv. Elia

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 14. 07. 2014 / 10:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Istri tridnevno praznovanje v čast sv. Elia

V Istri tridnevno praznovanje v čast sv. Elia

V petek, 18. julija, praznuje god blaženi Elio iz Koštabone, apostol in misijonar Istre.

V Katedrali Marijinega vnebovzetja in sv. Nazarija v Kopru bodo v petek počastili Elieve relikvije.
Foto: Ivo Žajdela

Prihodnji konec tedna bo v slovenski Istri slovesen. V petek, 18. julija, namreč praznuje god blaženi Elio iz Koštabone (antično ime Castrum Bonae), apostol in misijonar Istre. Svojega zavetnika Istrani vsako leto počastijo na slavnostnih dnevih v čast diakona svetega Elia. Letos bodo slovesno praznovanje pripravili že devetič. V koprski škofiji, še posebej v njegovem rojstnem kraju in Kopru, kjer so pokopane njegove relikvije, bodo Eliev god zaznamovali s kar tridnevnim praznovanjem.

V petek se bo godovanje začelo ob 8. uri s sveto mašo v Koštaboni v cerkvi, katere zavetnik je prav sveti Elio. Vodil jo bo Boris Čobanov. Ob 16h se bodo romarji podali na pohod po Elievih poteh iz Koštabone v Koper, kjer bo ob 19h maša v Katedrali Marijinega vnebovzetja in sv. Nazarija v Kopru; pred mašo bodo počastili Elieve relikvije. Pri bogoslužju bosta pela Katedralni zbor in Župnijski zbor pod vodstvom Milke Pucer.

V soboto pa bo pestro večerno dogajanje v Koštaboni. Ob 20h bo orgelski koncert v cerkvi sv. Kozma in Damijana, na katerem bosta nastopila orglavec Žiga Jernejčič in zbor Lavanda. Sledila bo procesija z Elievo sliko, kipcem ter narodnimi nošami. Ustavili se bodo pred cerkvijo svetega Elia ter mu posvetili nekaj besed in melodij, vključno z njegovo himno. Nastopali bodo Župnijski zbor Koštabona, Istrski pevci in Mužika sv. Lazar Boršt. Ob 22h pa bo glasbeni večer pred nekdanjo šolo, na katerem bodo za prijetno vzdušje skrbeli istrski godci in pevci Cveto Rakar, Klavdio Šavron in Emil Zonta, pevki Valentina Švab in Tjaša Rihter, Ženski pevski zbor Lavanda Novigrad – Cittanova pod vodstvom prof. Branimirja Ostojića in Mužika sv. Lazar Boršt z dirigentom Matjažem Klajem.


Elio, apostol Istre. Foto: splet

Tudi nedeljski sveti maši ob 10h bosta posvečeni blaženemu Eliu. Udeležite se jih lahko v Koštaboni in koprski stolnici, kjer bo sveto bogoslužje v čast diakona svetega Elia daroval koprski župnik, dr. Primož Krečič. S petjem bo slovesno mašo popestril katedralni zbor pod vodstvom Mirana Bordona, na orglah pa jih bo spremljala prof. Silvana Pretnar.

Blaženi Elio je bil je učenec sv. Mohorja v Ogleju (antično ime Aquilea), potem pa je postal diakon. Prav sv. Mohor ga je kot svojega najljubšega učenca poslal v Istro oznanjat krščansko vero. Na antičnem otoku Egida (zdaj okolica Sermina pri Ankaranu) je z močjo apostolske pridige, čudeži in svojim ravnanjem ljudi prepričal, da so opustili pogansko češčenje boginje Palade in sprejeli krščanstvo, zato ga imenujejo tudi začetnika vere v Kopru in Istri. Umrl je mučeniške smrti, in sicer 18. julija leta 56 v Aegidi oziroma današnjem Kopru. Njegovi posmrtni ostanki ležijo v romarski Nazarijevi katedrali v Kopru, pod glavnim oltarjem katedrale, ki velja za središče krščanstva v Istri.

»Razlogov za njegovo praznovanje je v času novega poganstva, ki se kaže predvsem kot religija kapitala, potrošništva in uživaštva, več kot dovolj,« je povedal Bogdan Vidmar, voditelj pastorale študentov in izobražencev v Škofiji Koper.

Pri organizaciji dogodkov poleg župnij Koštabona in Koper sodelujejo še Istrsko društvo Helio diakon Castrum Bonae, Turistično društvo Koštabona, KD A. Kocjančič, CPZ Koštabona, Vaški odbor, Nogometni klub Dragonja in Društvo Bona. Kot sponzorji pa so se praznovanju pridružili Banka Koper, Porsche Inter Auto, d. o. o. – podružnica Koper, Krajevna skupnost Šmarje, Adriatic-Slovenica in Vinska klet Brič.



Katja Cingerle









Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh