Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Jankovi blagoslovili novi in prenovljene vaške kapele [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 26. 05. 2024 / 11:24
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2024 / 15:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Jankovi blagoslovili novi in prenovljene vaške kapele [FOTO]
Izjemnega dogodka sta se med drugimi udeležila tudi upokojeni škof dr. Stanislav Lipovšek in celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž. FOTO: Jože Potrpin

V Jankovi blagoslovili novi in prenovljene vaške kapele [FOTO]

V soboto, 25. maja, so v Jankovi, rojstni vasi upokojenega škofa dr. Stanislava Lipovška, župnija Vojnik, slovesno blagoslovili pet kapel, dve novi in tri prenovljene.

Med organizatorji je bil tudi upokojeni škof dr. Stanislav Lipovšek. FOTO: Jože Potrpin

Organizatorji so bili škof dr. Stanislav Lipovšek, Tomaž Lipovšek z družino in vsi drugi lastniki kapel. Izjemnega dogodka so se udeležili številni verniki vojniške in sosednjih župnij, vojniški župan, celjski podžupan, predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, prav tako domači župnik Anton Perger in okoliški, duhovniki rojaki, upokojeni nadškof dr. Marjan Turnšek ter predstavnik Srbske pravoslavne Cerkve in muslimanski imam.

Slovesno so blagoslovili pet kapel, dve novi in tri prenovljene. FOTO: Jože Potrpin

Škof Lipovšek, ki je ves gorel v hvaležnosti za ta dan, je kot prvo blagoslovil obnovljeno Dobnkovo kapelo Lurške Matere božje, nadaljeval pri novi, pozidani na mestu stare, Janezovi kapeli Rožnovenske Matere božje, kapelici sv. Janeza Nepomuka ob gozdni poti Ilovca-Dedni vrh in Funtjekovi kapeli Srca Jezusovega. Kot zadnja pa je bila blagoslovljena čisto nova kapela Svete družine pri škofovi rojstni, Železnikovi domačiji, obenem je bila družini, Božji in človeški ustanovi, posvečena posebna molitev.

Prav tako so blagoslovili in odprli cestišče pod Železnikovo kapelo, zmolili molitev za varno vožnjo. FOTO: Jože Potrpin

Železnikova kapela

Lastnik Tomaž Lipovšek je kapelo slopnega tipa na daleč vidnem in okrašenem mestu postavil v zahvalo za zdravje, obogatil s svetniškimi podobami, delom slikarskega mojstra Jožeta Krambergerja iz Mozirja, posvetilnimi napisi in vstavljeno ustanovno listino pod križem na vrhu.

Fotogalerija Jožeta Potrpina:


Pri njej so zbrane nagovorili župan Branko Petre, upokojeni škof Lipovšek in škof dr. Maksimilijan Matjaž, ki je tudi vodil šmarnično pobožnost. Litanije Matere Božje je pel moški oktet, sicer je igrala in spremljala ljudsko petje Pihalna godba iz Nove Cerkve. Ob koncu slovesnosti so bila podeljena priznanja lastnikom kapel za opravljeno veliko delo, zaslužni in navzoči pa so bili pod Železnikovim kozolcem deležni pogostitve.

Igrala in spremljala ljudsko petje je Pihalna godba iz Nove Cerkve. FOTO: Jože Potrpin

Prav tako so blagoslovili in odprli cestišče pod Železnikovo kapelo, zmolili molitev za varno vožnjo. Še posebej so bile odmevne besede župana Petreta, ki je dejal, »z dobro voljo, v slogi in z delom je pravzaprav možno storiti velike in lepe stvari. In vesel sem, da se je temu blagoslovu novih in obnovljenih kapel pridružil tudi del ceste in nov most. V načrtu imamo v takšnem sodelovanju in slogi v tem koncu še kar nekaj stvari.«

FOTO: Jože Potrpin

Znamenja žive vere

Kot je poudaril škof Lipovšek, »pravkar smo slišali Božjo besedo, 'vi pa ste luč. Tako naj sveti vaša luč, da bodo videli vaša dobra dela'. In pet prenovljenih kapel, dve novi in tri obnovljene, so taka vidna dela, s katerimi smo želeli izraziti, kar je opazil tudi sv. Janez Pavel II. ob prvem obisku naše domovine 17. maja 1996, ko je pristal na Brniku in v pozdravnem nagovoru vzkliknil: 'Bog blagoslovi predrago Slovenijo, deželo, prekrito z zelenimi gozdovi, prepleteno z bistrimi rekami in posejano z mnogimi cerkvami in kapelicami. Ki pa so obnovljene. Pomeni, da tod prebivajo dobri ljudje in verni ljudje, ki skrbijo za ta znamenja.' To se je zgodilo tudi tukaj. Hvala vam za to pobudo, obnovo treh znamenj in še dodali ste dve novi. Tako smo nosilci dragocenega izročila, kajti kapele so vedno znamenje božje bližine in varstva, in tudi naše vere in duhovne kulture. Prisrčna hvala vsem, ki ste sodelovali.«

Skupinska fotografija sodelujočih. FOTO: Jože Potrpin

Dragocene svetinje

»Želel bi samo še enkrat prebrati prvi stavek na tej kapeli, zadnji ali prvi od številnih, ki so bile danes blagoslovljene, kjer je zapisano: 'V čast in slavo Troedinemu Bogu'. Danes smo po Božji previdnosti, na predvečer praznika Svete Trojice, ki na poseben način, kronski, končuje velikonočno praznovanje, ko nekako vso skrivnost naše vere zaobjamemo v besedi, da je naš Bog Bog ljubezni, Bog občestva. Ni vsemogočna svetost in visokost na nebu, ampak je Bog, ki prebiva med nami, nas blagoslavlja po Očetu, Sinu in Svetem Duhu. In ne samo to, ki to občestvo gradi, daje življenje temu občestvu med nami, ljudmi. Da zmoremo tudi mi biti družina, bratje in sestre med seboj. Naj nas ta znamenja, ki so bila danes tako lepo predstavljena in posvečena, spominjajo na to veliko resnico naše vere, naj res bodo znamenja naše vere, najdragocenejše svetinje, kakor je o njej govoril že veliki Slomšek, katerega velik častilec je tudi škof Lipovšek, svetinje, ki jih bomo ohranili, čuvali za prihodnje rodove. Da bo ta vera, duh, kultura krščanske ljubezni, odnosa do Boga in bližnjega zaznamovala ta kraj, ljudi v sedanjosti in prihodnosti. Zberimo svoje molitve in pesmi in v lepi majniški pobožnosti izročimo Mariji ta kraj, prebivalce, župnijo, še na poseben način pa našo škofijo, ki ji je škof Lipovšek služil na poseben način osem let, za kar se s to kapelo na nek način tudi zahvaljujemo Bogu, da je tudi iz tega kraja poklical služabnike in služabnika svoje Cerkve,« pa so bile besede zahvale in spodbude škofa dr. Matjaža.

Kupi v trgovini

Pod Mihaelovim varstvom
Monografije
50,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh