Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Jeruzalemu našli redko oljenko

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 05. 2021 / 11:32
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2021 / 15:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Jeruzalemu našli redko oljenko

V Jeruzalemu našli redko oljenko

Arheološka najdba med ostanki hiše iz poznega prvega ali zgodnjega drugega stoletja.

Dragocena arheološka najdba v Jeruzalemu FOTO: Israel Antiquities Authority

Izraelski arheologi so v t.i. Davidovem mestu južno od jeruzalemskega starega mestnega jedra odkrili redko najdbo: med ostanki starodavne stavbe so našli bronasto svetilko v obliki polovice obraza, kot so po navedbah avstrijskega Kathpressa sporočili z izraelskega urada za starine. Arheologi predvidevajo, da je bila svetilka mišljena kot amulet.

Svetilko so našli v ruševinah hiše iz poznega prvega ali zgodnjega drugega stoletja, ki so jo raziskovalci odkrili vzdolž leta 2004 izkopane domnevne romarske poti od vodnjaka Siloa proti jugozahodu Tempeljskega griča. Po oceni vodilnih arheologov Arija Levija in Juvala Barucha so neobičajno oblikovano svetilko predvidoma pustili med ostanki stavbe, da bi tamkajšnjim stanovalcem prinašala srečo. Podobne žrtvene daritve »so bile v antičnem obdobju zelo razširjene, služile pa naj bi sreči in blaginji hiše in njenih prebivalcev,« sta pojasnila arheologa. Oljenka bi lahko nakazovala tudi poseben pomen stavbe in je morda povezana z vodnjakom Siloa, ki je bil glavni vodni vir v mestu.

Praktična ali obredna oblika?

Svetilka je po obliki podobna gledališki maski, prikazuje pa polovico obraza moškega z brado s spačenim izrazom na obrazu. Vrh je oblikovan kot polmesec, ročaj pa kot akantov list. Po navedbah omenjenega urada za starine gre za prvo tovrstno najdbo v Izraelu, po svetu pa je zelo malo podobnih primerkov. Zakaj svetilka prikazuje le polovico obraza, po navedbah znanstvenikov ni jasno. Morda gre za povsem praktične razloge, kot je pričvrstitev na steno, prav tako pa ne gre izključiti obredne uporabe.

Romarska pot poteka skozi arabsko četrt Silwan južno od današnjega starega mestnega jedra v Jeruzalemu in je del t.i. Davidovega mesta, ene politično najbolj spornih izkopanin v državi. Sega v obdobje britanskega arheologa Charlesa Warrena, ki je leta 1867 to območje označil kot Jeruzalem iz časa kralja Davida, danes pa ta del mesta upravlja desno usmerjena organizacija Elad.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh