Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Jeruzalemu ponovno protesti zaradi molilk ob zidu žalovanja

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 11. 06. 2013 / 14:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Jeruzalemu ponovno protesti zaradi molilk ob zidu žalovanja

Spor med predstavniki strogega ortodoksnega judovstva in judovskih bork za pravice žensk.

V Izraelu še naprej tli spor med predstavniki strogega ortodoksnega judovstva in judovskih bork za pravice žensk. Pri tradicionalnih molitvah ob začetku judovskega meseca je minulo nedeljo v Jeruzalemu ponovno prišlo do protestov strogo vernih judov proti skupini 'Women of the Wall'"(WOW – Ženske ob zidu). Policisti so morali spremljati več sto aktivistk omenjene skupine, ki so molile ob zidu žalovanja, potem ko je v letošnjem maju prišlo do nasilnih spopadov s naprotniki protestnic.

Minulo nedeljo je na tem mestu proti skupini ženskih molilk z molitvijo in protestnimi napisi protestiralo le nekaj sto ortodoksnih judov in ne, kot je bilo sprva pričakovati, več tisoč. Prejšnji teden je izraelski višji rabin, pristojen za zid žalovanja, Schmuel Rabinowitsch, prejel grožnje v primeru, če bodo ženskam še vedno poskušali preprečiti njihove molitve ob zidu, so poročali izraelski mediji.

V ozadju protestov je spor glede pravic žensk in reformiranih judov do molitev ob zidu žalovanja. Neko jeruzalemsko sodišče je konec letošnjega aprila izreklo oprostilno sodbo petim aktivistkam skupine WOW, ki jih je pred tem prijela tamkajšnja policija, ker so glasno izrekale svoje molitve in nosile molilni šal, ki je sicer dovoljen le moškim vernikom.

Rabinat, pristojen za zid žalovanja, v nošenju šala ali traku pri ženskah, pa tudi v prebiranju besedil Tore, vidi kršenje judovskega verskega prava. Vrhovno sodišče je leta 2000 ženskam te pravice sprva odobrilo. Kmalu zatem pa so verske stranke v tamkajšnji skupščini pripravile zakon, ki prepoveduje udeležbo žensk pri določenih verskih obredih.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh