Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V juliju je Slovenija še bolj slovenska

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 12. 07. 2023 / 07:46
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.07.2023 / 08:32
V juliju je Slovenija še bolj slovenska
Patricija Gril. FOTO: Simon Golob

V juliju je Slovenija še bolj slovenska

Lepa navada, da se ob nedelji Slovencev po svetu mnogi naši rojaki, ki živijo onkraj meja domovine, srečajo doma v Sloveniji, je mnogo več kot to. Poleg srečanja ali dveh in izvedbe skrbno pripravljenih kulturnih programov se v juliju mnogi izseljenci oziroma večinoma že njihovi potomci druge ali tretje generacije srečujejo s sorodniki.

Veliko jih je, ki prvič v živo vidijo slovenske kraje, naravne in kulturne znamenitosti, o katerih so prej zgolj poslušali. Nekateri prvič uporabijo slovenščino v resničnem življenju. Da bi izboljšali znanje jezika, obiskujejo intenzivne poletne šole slovenščine. Karkoli že počnejo teh nekaj tednov v Sloveniji, živijo svoje sanje že samo zato, ker so tu.

Čeprav bi nas poletni sprehod po Ljubljani ali Bledu ob pogledu na množico turistov bržkone prepričal o nasprotnem, Slovenija v teh dneh vsaj potiho utripa še bolj slovensko. Predvsem bolj zavedno, bolj srčno in bolj pokončno slovensko. Ker za Slovence po svetu prav nič slovenskega ni samoumevno. Ne beseda ne narava niti hrana ali glasba.

Vas v trgovini kdaj očara pogled na slovenske blagovne znamke? Njih nepopisno. Se vam zdi drug konec Slovenije preveč oddaljen, da bi šli tja? Oni skušajo v nekaj dneh doživeti vso raznolikost slovenskih pokrajin. Če vas vprašajo, kam bi šli na medene tedne, pomis...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh