Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Kijevu srečanje ruskega in gruzijskega patriarha

Objava: 27. 07. 2011 / 08:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Kijevu srečanje ruskega in gruzijskega patriarha

Pogovor med Kirilom I. in Ilijo II. naj bi vključeval tudi spor v Južni Osetiji, patriarha pa se bosta udeležila tudi slavja ob ‘krstu Rusije’ 28. julija.

Patriarha ruske in gruzijske pravoslavne Cerkve, Kiril I. in Ilija II., se bosta jutri zvečer v ukrajinski prestolnici Kijev posvetovala o odnosih med obema državama. Razprava naj bi tekla tudi o neodvisnih republikah Južna Osetija in Abhazija, ki jima Gruzija odreka ozemeljsko celovitost, priznani pa sta s strani Rusije, zaradi česar je obremenjen tudi odnos med obema Cerkvama. Gruzijska Cerkev upa, da bo lahko okrepila svoj vpliv na odcepljenih področjih, je pojasnil tiskovni predstavnik patriarha Ilije II. Jutrišnji posvet je drugo srečanje pravoslavnih patriarhov v obdobju od petdnevne vojne med Gruzijo in Rusijo avgusta leta 2008.

Diplomatski stiki med obema državama so prekinjeni, odkar je Moskva pred tremi leti s težkim orožjem posegla v vojno v Južni Osetiji. V intervenciji je umrlo več kot osemsto ljudi. Za razliko od ruske vlade ruska pravoslavna Cerkev nikoli ni priznala neodvisnosti odceplenih območij. Precej nejevolje pa je sprožil ruski patriarh Kiril I., ko je lanskega septembra južnoosetskem predsedniku Eduardu Kokoityju čestital za ‘obletnico osamosvojitve’.

Gruzijski patriarh Ilija II., ki je še jeseni 2008 podelil svoj blagoslov deset tisočim udeležencem proti-ruskih protestov, si zdaj prizadeva za normalizacijo odnosov med obema državama in goji dejavne stike z rusko pravoslavno Cerkvijo.

Kiril I. in Ilija II. se bosta v Ukrajini sestala ravno v času vsakoletnega slavja ob spominskem dnevu na ‘krst Rusije’ 28. julija. Vrhunec jutrišnjega slavja je slovesno bogoslužje v kijevskem samostanu.

Kijevski knez Vladimir I. je 28. julija 988 sprejel sveti krst po bizantinskem obredu in razglasil krščanstvo za državno religijo takratne Kijevske Rusije, predhodnice današnje države. V Ukrajini obletnico pokrščanjenja od leta 2008 obhajajo kot državni praznik.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh