Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Klubu slovenskih podjetnikov (SBC) se hočejo približati lokalnim skupnostim

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 26. 01. 2023 / 10:02
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2023 / 10:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Klubu slovenskih podjetnikov (SBC) se hočejo približati lokalnim skupnostim
Prvi od regijskih obiskov je potekal v Grosuplju. FOTO: SBC

V Klubu slovenskih podjetnikov (SBC) se hočejo približati lokalnim skupnostim

V SBC so začeli niz regijskih obiskov, s katerimi želijo vzpostaviti partnerstva za razvoj boljšega podjetniškega okolja ter na področju načrtovanja industrijskih in regionalnih projektov. Predsednik SBC Joc Pečečnik in župani so ob tem podpisali pismo o nameri, s katerim so se zavezali medsebojnemu sodelovanju in iskanju rešitev za razvoj, večjo blaginjo, lokalni napredek in krepitev policentričnega razvoja države.

»SBC se zavzema, da bo Slovenija boljša, poštena, da ne bo revnih. Ne pristajamo na to, da nas bo kdo klical kapitalisti ali tajkuni. Naš namen je, da v tej družbi dodajamo in ustvarjamo, zato smo se v klubu odločili, da se bomo tudi mi približali lokalnim skupnostim, saj lahko le tako dosežemo več,« je povedal predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik. Prvega tovrstnega regijskega dogodka se je udeležilo več kot 100 podjetnikov in predstavnikov lokalnega okolja.

O nenaklonjenosti slovenskega poslovnega okolja

Pečečnik je izpostavil težavo previsoke obdavčitve plač in podjetnikom nenaklonjenega poslovnega okolja v Sloveniji. »Naše ure niso sinhronizirane s tujimi podjetji. Če pogledamo okolje iz nekdanje skupne države, ugotovimo, da ta okolja pomagajo podjetnikom, pri nas pa tega ne počnemo. To je za nas, podjetnike, kot bolezen, kot rak. Podjetniki to razliko čutimo. Sodelovanje kluba z lokalnimi skupnostmi je naravno, saj imajo župani podobne težave kot podjetniki.« Namen je, da se podjetniki in obrtniki večkrat srečamo in skupaj z lokalno skupnostjo ugotovimo, ali so za izboljšave realne možnosti, sporočajo iz SBC.

Joc Pečečnik, predsednik SBC. FOTO: SBC

Župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič je izrazil nezadovoljstvo nad togo slovensko zakonodajo, kar po njegovih besedah zavira umeščanje poslovnih objektov v prostor. »Potrditev predlogov gre skozi 25 soglasij in tam se zatakne. Iz preteklosti imam kar nekaj izkušenj in ugotavljam, da vse poteka prepočasi. Zelo dobro je, da so podjetniki v domačem okolju povezani. Prav je, da imamo skupno stično točko, kjer pokažemo in preigramo predloge in se skupaj pomaknemo proti cilju.«

Za dokumentacijo v Las Vegasu potreboval 220 dni

Pečečnik meni, da bi morali državi predlagati, da okoljsko področje uredi drugače. »V Las Vegasu sem za vse papirje potreboval 220 dni, vse glede dovoljenja in predpisov je urejal moj arhitekt. Predlagamo, da občine in podjetniki naredimo peticijo, kjer bi državi predlagali, da bi stvari okoli okoljskih predpisov potekale kot v normalnih državah. Mene moti to nalaganje predpisov na predpise, brez rdeče niti in to leta in leta,« je bil neposreden Pečečnik.

FOTO: SBC

Podpis pisma o nameri

Pismo o nameri med SBC in občinami, s katerim so se zavezali medsebojnemu sodelovanju in iskanju rešitev za razvoj, večjo blaginjo, lokalni napredek in krepitev policentričnega razvoja države, so poleg Joca Pečečnika podpisali župani in predstavniki 12 občin: Peter Verlič (Grosuplje) in Dušan Strnad (Ivančna Gorica), Matjaž Hočevar (Velike Lašče), Mateja Povhe (Trebnje), Primož Cimerman (Škofljica), Blaž Milavec (Sodražica), Helena Mate (Ribnica), Romana Zakrajšek (Loška dolina), Ivan Matijevič (Litija), Lili Štefanič (Kočevje), Zlatko Usenik (Ig) in Janez Pavlin (Dobrepolje).

Prihodnji v seriji regijskih dogodkov bo v sredini februarja v Celju.

Nalaganje
Nazaj na vrh