Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Kobilarni Lipica je bilo prešerno [FOTO]

Objava: 09. 02. 2022 / 19:46
Oznake: Dogodek, Praznik
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2022 / 20:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Kobilarni Lipica je bilo prešerno [FOTO]
Dan odprtih vrat v Lipici je pritegnil več kot 3000 obiskovalcev. FOTO: Tatjana Splichal

V Kobilarni Lipica je bilo prešerno [FOTO]

Čeravno zima morda še ni rekla zadnje, so v Kobilarni Lipica že izpeljali prvi dogodek v novem koledarskem letu. Kot je že običaj, so na Prešernov dan odprli vrata obiskovalcem in jim z dejavnostmi za vso družino ponudili priložnost za prijetno druženje.

FOTO: Tatjana Splichal

Obiskovalci so se lahko sprehodili po čudovitih poteh zimskega posestva, si ogledali edinstveno predstavo Lipiške jahalne šole s posebnimi gosti in prisluhnili mednarodno priznanim glasbenikom Tinkari Kovač, Tomažu Nedohu in Stefanu Bembiju.

FOTO: Tatjana Splichal

Več kot 3000 obiskovalcev

Ti so posebej za to priložnost uglasbili Prešernove verze in občinstvu – prireditelji so našteli več kakor 3000 obiskovalcev – ponudili krstno izvedbo uglasbitve »Povodnega moža« v žanrski fuziji od klasike do bluza s pomočjo flavze, saksofona in harmonike.

FOTO: Tatjana Splichal

Dve razstavi na ogled

Ob kulinarični izkušnji v tamkajšnji restavraciji so si lahko (in si še bodo) ogledali dve razstavi. Na prvi so na ogled dela, nastala na 3. Ex-temporu Kras na temo »Kras in lipicanci«, drugo z naslovom »Prosto po Prešernu« pa so ustvarili učenci sežanske OŠ Srečka Kosovela.

FOTO: Tatjana Splichal

Kaj se je dogajalo?

Najmlajši so lahko uživali v otroški delavnici s poniji, radovednežem so prikazali kovaštvo in podkovanje konj, na voljo so bile vožnje s kočijo, društvo Rosa Klementina je predstavilo zgodovinske kostume, prireditev pa sta obiskala tudi lika Franceta Prešerna in Primičeve Julije.

FOTO: Tatjana Splichal

Vstop je bil prost

Kot tradicionalno ob dnevu odprtih vrat na slovenski kulturni praznik so imeli obiskovalci prost vstop. Dve predstavi lipiške šole jahanja sta bili razprodani, obiskovalci pa navdušeni, je poudarila tudi nova direktorica Holdinga Kobilarna Lipica mag. Tatjana Vošinek Pucer.

FOTO: Tatjana Splichal

Simbol slovenske narodne zavesti

»Kot je Prešeren simbol slovenske identitete in kulture, so tudi lipicanci eden največjih biserov slovenske kulturne dediščine in simbol naše narodne zavesti. V Lipici zanje skrbimo z vso predanostjo in strokovnostjo. Želimo si, da se dobro počutijo in imajo svoje mesto v srcih Slovenk in Slovencev,« je poudarila.

FOTO: Tatjana Splichal

Veliko spoštovanje in odgovornost

»Samo misel na vse rodove konj, na vso predanost generacij ljudi, ki so pustili svoj neizbrisen pečat, na lipiške hraste in travnike, ograje in hleve vzbudi v človeku veliko spoštovanje in odgovornost,« je prepričana mag. Tatjana Vošinek Pucer.

FOTO: Tatjana Splichal

Lani 45.000 obiskovalcev

Z lanskim poslovanjem so v Kobilarni Lipica – glede na razmere na turističnem trgu – zadovoljni, saj so našteli skupno 45.000 obiskovalcev, med katerimi je bil delež slovenskih gostov precej višji kot v prejšnjih letih, pandemija pa je rezultirala v upadu tujih obiskovalcev in posledično tudi prihodkov.

FOTO: Tatjana Splichal

Načrt za letos

Lani so sicer z odprtjem prenovljenega hotela Maestoso pod streho spravili eno večjih naložb zadnjega obdobja, v letošnjem letu pa si želijo prenoviti še bazen in center dobrega počutja, pa tudi programsko jahalnico, so še sporočili iz Kobilarne Lipica.

FOTO: Tatjana Splichal

FOTO: Tatjana Splichal

FOTO: Tatjana Splichal

FOTO: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh