Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Kopru bodo zadonele veličastne orgle

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 03. 11. 2021 / 17:25
Oznake: Kultura
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2021 / 13:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Kopru bodo zadonele veličastne orgle
Največje cerkvene orgle pri nas bodo zadonele v soboto. FOTO: Foto Belveder

V Kopru bodo zadonele veličastne orgle

V koprski stolnici bodo v soboto, 6. novembra 2021, ob 17. uri zadonele največje cerkvene orgle pri nas. Med mašo bo nov inštrument blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak, slavja se bosta udeležila tudi apostolski nuncij v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich in predsednik države Borut Pahor.
Orgle koprske stolnice imajo štiri manuale, 68 registrov, 5520 piščali od katerih je 5141 kovinskih in 279 lesenih, 40 metrov kanalov za zrak, v katere 7 ventilatorjev v minuti požene 82 m3 zraka. Visoke so 9,8 m, široke 8,6 m, globoke 4,9 metrov in težke 16 ton. Leta 1988 sta jih izdelali nemški orglarski delavnici Kleuker in Steinmeyer.

Že v nedeljo bo na orglah inavguracijski koncert izvedel dunajski mojster, organist Pier Damiano Peretti, zatem bo do konca leta na t. i. inavguracijskem festivalu koncertiralo še šest orgelskih mojstrov.

Na tiskovni konferenci so orgle predstavili stolni župnik Primož Krečič, člana projektne skupine za postavitev orgel David Tomovski in Miran Bordon in Martin Šuštar, vodja komisije za orgle škofije Koper. FOTO: p. Ivan Rampre, radio Vatikan.

»Orgle so v ponos ne le Sloveniji, temveč vsej Srednji Evropi. To je čudovit inštrument, ki bo igral pomembno vlogo na kulturnem in verskem področju,« zatrjuje duhovnik Martin Šuštar, vodja komisije za orgle Škofije Koper. FOTO: Tomaž Primožič, FPA


Spomnimo: v koprski stolni župniji so izvedeli, da nameravajo v dvorani Tonhalle v Zürichu zamenjati orgle in da z razpisom iščejo skrbnike za dosedanje. Prijavili so se na razpis in ga med več prijavljenimi kandidati iz vse Evrope dobili. Januarja 2018 so tako začeli projekt selitve iz Züricha v Koper, hkrati so začeli prenovo in pripravo kora v stolnici. Orgle, izdelane leta 1988, s štirimi manuali in 68 registri, so bile nameščene v švicarski koncertni dvorani Tonhalle, za postavitev v koprski stolnici je bilo potrebna razširitev kora, gradbena dela pa so se, tudi zaradi epidemije, zavlekla.


Postavitev orgel je izvajala Orglarska delavnica Maribor iz Hoč pod vodstvom Andreja Dvoršaka. FOTO: Foto Belveder


V soboto bo škof Jurij Bizjak orgle blagoslovil. Prvič se bodo oglasile za mašno slavo, so sporočili na današnji novinarski konferenci – na slavju bo prepeval združeni cerkveni pevski zbor Istre, na orgle bo kot prvi igral Mirko Butkovič. Inavguracijski koncert bo v nedeljo, 7. novembra ob 18. uri, igral bo priznani dunajski organist Pier Damiano Peretti.


Že oktobra je v podporo novim orglam v koprski stolnici izvedel koncert Obalni komorni orkester. FOTO: Jakob Bužan


Župnija Koper je podelila naslov titularnega organista Mirku Butkoviču, za skrbnika orgel pa je bil imenovan Miran Bordon.

Inavguracijski festival

Od nedelje, 14. novembra 2021, do nedelje, 2. januarja 2022, se bo v koprski stolnici zvrstilo še šest koncertov vrhunskih izvajalcev. Kot prvi bo 14. novembra ob 19. uri koncertiral Tomaž Sevšek. V nedeljo, 21. novembra, bo koncert sodobne slovenske sakralne glasbe. V času gradbenih del, demontaže starih orgel, postavljanja in uglaševanja novih so namreč pod vodstvom Ambroža Čopija razpisali natečaj za nove orgelske skladbe; na razpis so prejeli številne skladbe slovenskih skladateljev, ki jih bodo to nedeljo izvedla zbora APZ Univerze na Primorskem pod vodstvom Ambroža Čopija, za orglami bo Mirko Butkovič, in Zbor akademije za glasbo v Ljubljani, z zborovodjem Markom Vatovcem, na orgle bo zbor spremljal Mario Prestegi. Zadnjo novembrsko nedeljo ob 19. uri bo orgelski koncert priznanega organista Davida Cassana.

Da bodo orgle poživile cerkveno in koncertno dejavnost in bodo doprinos celotnemu slovenskemu prostoru, so poudarili na današnji novinarski konferenci.

V decembru bosta še dva koncerta: v petek, 3. decembra, ob 20. uri bo nastopil Orkester Accademia Musicale Naonis, na orglah bo Alberto Gaspardo, v nedeljo, 12. decembra, ob 19. uri pa bo Glorio ob 280. obletnici smrti Antonia Vivaldija izvedel APZ Univerze na Primorskem in orkester Camerata Academica Koper, na orglah bo oba sestava spremljal Slaven Kulenovič. Inavguracijski festival, kot so v Kopru poimenovali cikel šestih koncertov, bo z novoletnim orgelskim koncertom sklenila organistka Renata Bauer.


FOTO: Mitja Volčanšek/STA


Da bodo orgle poživile cerkveno in koncertno dejavnost in bodo doprinos celotnemu slovenskemu prostoru, so poudarili na današnji novinarski konferenci. Orgle bodo dale zagon pri izobraževanju novih organistov, spodbudile pa so že in upajo, da še bodo, tudi ustvarjalce k pisanju novih skladb. V prvi vrsti pa bodo, je poudaril župnik Krečič, obogatile liturgijo in sodelovanje pevskih zborov in organistov pri mašah.

Kupi v trgovini

Škrablova orglarska delavnica
Priročniki za glasbo in film
49,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh