Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Orgle v koprski stolnici bodo zadonele jeseni

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 26. 05. 2021 / 11:09
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2021 / 16:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Orgle v koprski stolnici bodo zadonele jeseni

Orgle v koprski stolnici bodo zadonele jeseni

V štirih letih: iz dvorane v Zürichu na povečani koprski stolni kor.

Sodelujoči na današnji novinarski konferenci. FOTO: Romeo Palčič.


Danes opoldne so v Kopru pripravili novinarsko konferenco ob zaključni fazi prenove kora in postavitve orgel v koprski stolnici. Koprska stolna župnija je koncertne orgle dobila iz dvorane Tonhalle v Zürichu jeseni 2017.

V letu 2018 so v cerkvi začeli z gradbenimi deli prenove kora, konec leta 2020 pa so na novem, povečanem koru že začeli nameščati nove orgle, te bodo največje v Sloveniji. Zaključek del in blagoslov orgel načrtujejo za letošnjo jesen.

Na novinarski konferenci so sodelovali Dr. Hans-Peter Fricker, nekdanji predsednik Fundacije Kongresne hiše Zürichu, ki je predstavil potek del in postavitev novih orgel v tamkajšnji dvorani, Martin Šuštar, predsednik komisije za orgle škofije Koper je govoril o poteku postavitve orgel, zborovodja Ambrož Čopi je predstavil rezultate natečaja za novo sakralno skladbo z orglami, stolni župnik Primož Krečič je predstavil donatorsko akcijo, David Tomovski, član projektne skupine, pa načrte za jesensko inavguracijo.

Največje orgle v Sloveniji

»Postavitev orgel izvaja Orglarska delavnica Maribor iz Hoč pod vodstvom Andreja Dvoršaka; ob prestavitvi orgel iz Züricha v Koper se izvajajo tudi tehnološke posodobitve in nadomestitve elektronskih sistemov,« je povedal Martin Šuštar.

Orgle koprske stolnice imajo štiri manuale, 68 registrov, 5520 piščali od katerih je 5141 kovinskih in 279 lesenih, 40 metrov kanalov za zrak, v katere 7 ventilatorjev v minuti požene 82 m3 zraka. Visoke so 9,8 m, široke 8,6 m, globoke 4,9 metrov in težke 16 ton.

Orgle bodo na nov pevski kor koprske stolnice predvidoma postavljene do meseca julija, ko bodo vgrajene vse piščali, igralnik in postavljena orgelska omara z bogatim pročeljem. Sledilo bo nameščanje in konfiguriranje elektronskih elementov ter uglaševanje.


Orgle bodo na nov pevski kor koprske stolnice predvidoma postavljene do meseca julija. FOTO: Romeo Palčič.

Zmagovalka natečaja za novo skladbo je Klara Mlakar

Že pred pričetkom uradne rabe orgel so v Kopru, v okviru Mednarodnega mladinskega zborovskega festivala Aegis carminis, ki ga vodi zborovodja prof. Ambrož Čopi, razpisali natečaj za nove sakralne zborovske skladbe s spremljavo orgel.
Kot je povedal Čopi na današnji novinarski konferenci je na natečaj enajst skladateljev iz Slovenije poslalo sedemnajst novih skladb, od tega dvanajst za po-mutacijske zbore in pet za pred-mutacijske zbore. Med skladatelji so po besedah Čopija že uveljavljena skladateljska imena, pa tudi taka, ki na skladateljsko pot šele stopajo.

Zmagovalka natečaja je Klara Mlakar, rojena leta 1999, študentka kompozicije in glasbene teorije na ljubljanski Akademiji za glasbo in študentka na Hochschule für Musik Karlsruhe (Nemčija). Poleg študija obiskuje pouk orgel v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu pri Daliborju Miklavčiču in je članica Komornega zbora Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom Ambroža Čopija.

Prvonagrajena skladba je Out of the Depths (Psalm 130). Nagrajeni sta bili tudi skladbi skladateljev Mateja Kastelica in Gašperja Jereba. Nagrajene in priporočene skladbe bodo zazvenele v jeseni v izvedbi Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem pod vodstvom Ambroža Čopija in Dekliškega pevskega zbora Akademije za glasbo v Ljubljani pod vodstvom Marka Vatovca.


Za jesen načrtujejo številne glasbene dogodke. FOTO: Romeo Palčič.

Z donatorsko akcijo zbirajo 650 tisoč evrov

Na tiskovni konferenci je župnik stolne župnije Koper Primož Krečič predstavil donatorsko akcijo. »Vrednost postavitve pevskega kora in orgel koprske stolnice je 650 tisoč evrov,« je razkril; od tega za postavitev orgel slaba polovica, drugo za obnovo in povečanje kora.

Med gradnjo so se odprla dodatna dela zaradi arheoloških odkritij, potrebe po sanaciji zahodne stene stolnice, temeljev in rozetnega okna, je še povedal župnik Krečič, tudi zato se je prvotna načrtovana vrednost projekta povečala za dobrih sto tisoč evrov. Kot je povedal župnik Krečič so izvedbo zahtevnega projekta podprli Mestna občina Koper, mnoge kulturne in izobraževalne organizacije ter številni darovalci tako iz Slovenije, zamejstva, zdomstva in tujine.

Krečič je spomnil na donatorsko stran, dosegljivo preko www.orglekoper.si, ki omogoča nakazilo prispevka.

»V naslednjih dneh bodo gospodinjstva Mestne Občine Koper prejela pismo, s prošnjo za finančno udeležbo pri izvedbi postavitve orgel, ki bodo služile ne samo liturgičnim, ampak tudi številnim kulturnim, izobraževalnim, koncertnim in protokolarnim dogodkom. Prispevki darovalcev bodo predstavljali kamenčke, potrebne za dokončanje tega krasnega mozaika, ki nam bo v skupni ponos,« je še dejal Krečič in dodal, da septembra načrtujejo donatorsko konferenco za gospodarstvenike, prijavljali pa se bodo tudi na evropske razpise.

Po besedah Davida Tomovskega za jesen načrtujejo številne glasbene dogodke, koncerte napoveduje več vrhunskih organistov z vsega sveta – o tem bomo poročali v tiskani številki Družine.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh