Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Krakovu posvetili kapelo z relikvijo Janeza Pavla II.

Objava: 15. 06. 2011 / 13:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Krakovu posvetili kapelo z relikvijo Janeza Pavla II.

Kapela predstavlja središče največjega spominskega obeležja poljskemu papežu na svetu.

V mestu Krakov na jugu Poljske so minuli konec tedna posvetili kapelo, v kateri hranijo relikvijo krvi nekdanjega papeža Janeza Pavla II. Kapela naj bi predstavljala središče novega papeževega središča, največjega spominskega obeležja poljskemu papežu na svetu. Kri Janeza Pavla II. je bila nekdanjemu papežu odvzeta iz medicinskih razlogov, ko je bil nekaj dni pred svojo smrtjo leta 2005 na preiskavah v bolnišnici. Poljski papež je bil za blaženega razglašen 1. maja letos.

Krakovski kardinal, dolgoletni tajnik Janeza Pavla II., Stanislaw Dziwisz, je vodil slovesno procesijo z relikvijo v spodnjo cerkev omenjenega središča. Tam hranijo tudi škofovsko palico in nekdanjo nagrobno ploščo Janeza Pavla II., ki je pred tem označevala njegov grob v baziliki sv. Petra v Vatikanu. Kot je kardinal Dziwisz poudaril v svojem nagovoru, so papeževo središče uredili na kraju, kjer je Karol Wojtyla 'v temačnem obdobju druge svetovne vojne' delal v kemični tovarni.

Več kot trinajst tisoč kvadratnih metrov veliko središče stoji v okrožju Lagiewniki poleg bazilike Božjega usmiljenja, ki jo je leta 2002 posvetil sam Janez Pavel II. Odprtje glavnega svetišča in številnih drugih zgradb v središču je predvideno meseca oktobra. Med drugim naj bi tam uredili tudi raziskovalni inštitut in središče za prostovoljce in romarje. Kardinal Dziwisz je temeljni kamen za središče Janeza Pavla II. položil leta 2008, kamen pa je pred tem med svojim potovanjem po Poljskem leta 2006 blagoslovil tudi papež Benedikt XVI.

Relikvija krvi je shranjena v srebrni posodi, ki predstavlj odprto knjigo. Neposredno po slovesnosti so se ob njej zbrali številni verniki in se je dotaknili. Slovesnega bogoslužja so se udeležili apostolski nuncij na Poljskem, nadškof Celestino Migliore, in varšavski kardinal Kazimierz Nycz.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh